Природа узвраћа ударац

Босна и Херцеговина је на зачељу европских земаља када је у питању заштита шумског богатства и иако је четврта земља у Европи, са 45 одсто територије покривене шумом, човјек својом неодговорношћу изазива шумске пожаре, врши нелегалну сјечу и крађу.

Босна и Херцеговина 16.12.2014 | 13:52
Природа узвраћа ударац

Због непостојања закона о шумама БиХ у тој области влада "хаос", пише Радио Слободна Европа и додаје да то представља озбиљну пријетњу за будућност једног од најзначајнијег природног ресурса којег та држава има.

"Уништене су шуме... не можемо више да говоримо о уништавању, оне су већ уништене. Ја сам доста на терену и могу рећи да на појединим подручјима више ни трава не расте, а не шума. Значи, шума нестаје", упозорење је Мирзе Даутбашића, декана Шумарског факултета у Сарајеву.

Око милион кубних метара четинарске шуме у БиХ угрожено је поткорњацима, све је већи процент стабала која се суше, јер нису успјела да преживе сушне периоде, а стотине хектара квалитетне шуме "прогутали" су шумски пожари.

Рефик Хоџић, директор Јавног предузећа Шуме Тузланског кантона, каже да "природа ради своје, испоставља своју фактуру".

"И ове посљедње поплаве и клизишта су једним дијелом посљедица тога. Морам поменути пожаре 2012, који су се дешавали на простору БиХ. Опожарена површина је била огромна, посљедице су огромне. Тренутно имамо у Федерацији БиХ сушење шума, односно имамо најезду разних инсеката и гљивична обољења која утичу на одумирање стабала", прецизира Хоџић.

Даутбашић наглашава да је највећи непријатељ шуме сам човјек, који својом неодговорношћу изазива шумске пожаре, врши нелегалну сјечу и више од тога, јер се у БиХ лоше управља шумским газдинствима.

За такво стање сматра да је одговорна политика, односно да су политичке елите оствариле свој циљ - "исисале" новац из шума, у које нису ништа вратиле.

"Зато имамо ситуацију каква је данас, на коју смо упозоравали посљедњих десет година. Природа враћа ударац", мишљење је Даутбашића, уз закључак да конкретних одговора на наведене проблеме нема.

Коментари / 0

Оставите коментар