Сарајево је најзагађенији град

Главни град Босне и Херцеговине сваке зиме се суочава с проблемом прекомјерне загађености ваздуха. Протеклих година град Сарајево је био један од најзагађенијих градова у Европи.

Босна и Херцеговина 15.12.2014 | 19:36
Сарајево је најзагађенији град

Саобраћај и све веће ложење угља лоше квалитете највећи су узрочници прекомјерног загађења, а задржавању такве ситуације понајвише доприноси географски положај града који је окружен високим планинама, што отежава струјање ваздуха.

Мартин Таис, стручњак за квалитет ваздуха у Федералном хидрометеоролошком заводу истакао је да је прекомјерна загађеност била и протеклих дана у Сарајеву.

"На Илиџи је 14. децембра измјерено 400 микрограма прашине по метру кубном, што је јако високо загађење. Сада је ситуација нешто боља, с обзиром на то да је вјетар почео јаче дувати и тако је растјерао ове честице. У центру Сарајева је такође, висок ниво загађености. У 11 сати измјерено је 220 микрограма честица прашине. Количина сумпордиоксида је подношљива", рекао је Таис.

Како је истакао, великазагађеност је и у Зеници.

"Ниво прашине у Зеници је мањи у односу на Сарајево и износи 100 микрограма. Ипак, проблем у овом граду представља знатно већа количина сумпордиоксида која износи 150 микрограма по метру кубном" рекао је Таис.

Стручњак за квалитет ваздуха појаснио је и то да је "дозвољена" граница загађености од прашине 50 микрограма, а сумпордиоксида 90 микрограма по метру кубном.

У оваквим случајевима, грађанима се препоручује да ограниче своја кретања на минимум током дана, те да што више времена проводе на планинама.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Арнел

15.12.2014 20:46

У осталим градовима је чист ваздух што је и логично јер не раде фабрике уопште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смог

15.12.2014 20:56

Ко се на Башчаршији напије воде...оде једино као избјеглица

ОДГОВОРИТЕ
Name

999

16.12.2014 09:07

Није цудо за ваздух али смо и земљу затровали не мало вец бар 5м зато нигдје ни вода не ваља !!!!!

ОДГОВОРИТЕ