Sarajevo je najzagađeniji grad

Glavni grad Bosne i Hercegovine svake zime se suočava s problemom prekomjerne zagađenosti vazduha. Proteklih godina grad Sarajevo je bio jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Bosna i Hercegovina 15.12.2014 | 19:36
Sarajevo je najzagađeniji grad

Saobraćaj i sve veće loženje uglja loše kvalitete najveći su uzročnici prekomjernog zagađenja, a zadržavanju takve situacije ponajviše doprinosi geografski položaj grada koji je okružen visokim planinama, što otežava strujanje vazduha.

Martin Tais, stručnjak za kvalitet vazduha u Federalnom hidrometeorološkom zavodu istakao je da je prekomjerna zagađenost bila i proteklih dana u Sarajevu.

"Na Ilidži je 14. decembra izmjereno 400 mikrograma prašine po metru kubnom, što je jako visoko zagađenje. Sada je situacija nešto bolja, s obzirom na to da je vjetar počeo jače duvati i tako je rastjerao ove čestice. U centru Sarajeva je takođe, visok nivo zagađenosti. U 11 sati izmjereno je 220 mikrograma čestica prašine. Količina sumpordioksida je podnošljiva", rekao je Tais.

Kako je istakao, velikazagađenost je i u Zenici.

"Nivo prašine u Zenici je manji u odnosu na Sarajevo i iznosi 100 mikrograma. Ipak, problem u ovom gradu predstavlja znatno veća količina sumpordioksida koja iznosi 150 mikrograma po metru kubnom" rekao je Tais.

Stručnjak za kvalitet vazduha pojasnio je i to da je "dozvoljena" granica zagađenosti od prašine 50 mikrograma, a sumpordioksida 90 mikrograma po metru kubnom.

U ovakvim slučajevima, građanima se preporučuje da ograniče svoja kretanja na minimum tokom dana, te da što više vremena provode na planinama.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Arnel

15.12.2014 20:46

U ostalim gradovima je čist vazduh što je i logično jer ne rade fabrike uopšte.

ODGOVORITE
Name

Smog

15.12.2014 20:56

Ko se na Baščaršiji napije vode...ode jedino kao izbjeglica

ODGOVORITE
Name

999

16.12.2014 09:07

Nije cudo za vazduh ali smo i zemlju zatrovali ne malo vec bar 5m zato nigdje ni voda ne valja !!!!!

ODGOVORITE