ЕУ усвојила нови приступ за БиХ

Савјет за спољне ЕУ послове сложило се с обновљеним приступом Европске уније према Босни и Херцеговини на њеном путу укључења у ЕУ. Сви услови за реализацију тог пута, укључујући и „Сејдић-Финци“ мораће бити испуњени, стоји у закључцима Савјета за Спољне послове, који су управо усвојени у Бриселу.

Босна и Херцеговина 15.12.2014 | 17:20
ЕУ усвојила нови приступ за БиХ

Савјет је данас расправљало и о ситуацији у БиХ и одлучио прихватити иницијативу Њемачке и Велике Британије, као иницијативу ЕУ, те задужити тијела и институције ЕУ за њихову реализацију.

У осам закључака, између осталог, истакнута је подршка перспективе чланства БиХ у ЕУ, те потврђено једногласно опредјељење да је "БиХ суверена и јединствена држава с неупитним територијалним интегритетом и суверенитетом".

“Савјет позива политичке лидере БиХ да утемеље реформе потребне за ЕУ интеграције у рад свих релевантних институција БиХ – један је од закључака.

Истиче се и важност програма за раст и запошљавање, како би се фокус преусмјерио на питања која се најдиректније тичу сваког грађанина БиХ. Подсјећа се и на фебурарске протесте који су "означили кркхост економско-социјалне ситуације".

Поздрављена је недавна посјета БиХ потпредсједнице Европске комисије Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана, те су њих двоје позвани да наставе свој ангажман у БиХ. Они би имали задатак и да "обезбиједе да се у најранијем могућем року постигне неповратна писана обавеза коју би потписали бх. лидери, на провођењу потребних реформи у оквирима процеса приступања ЕУ“.

“Генерални циљ је да се обезбиједи функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и омогући БиХ да се припреми за будуће приступање ЕУ. Тај текст, такође, садржавао би опредјељење да се ради у консултацијама с ЕУ на реализацији почетне агенде реформи, у складу с правним стечевинама и прописима ЕУ”, стоји у закључцима.

Истиче се да се неопходне реформе за приближавање БиХ Унији морају проводити уз стриктно поштивање Копенхагеншких критерија (функционалност институција), те уз усвојени механизам координације и програм "Раст и запошљавање", посебно његове сегмент социо-економских реформи.

“Руководство БиХ ће се обавезати на напредак у даљој фази реформи, како би се ојачала функционалност свих нивоа власти”, стоји у закључцима, између осталог.

Задужени су Могерини и Хахн да редовно извјештавају Савјет о напретку у БиХ, посебно по основи писаног опредјељења бх. лидера да се проводе реформе и како се оне проводе у надлежним тијелима у БиХ.

“Када се писано опредјељење усагласи у Предсједништву БиХ, те потписано у том органу, али и од стране политичких лидера и подржано у Парламенту БиХ, Савјет ће одлучити о ступању на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Мјерљив напредак на провођењу реформске агенде, укључив "Раст и запошљавање“ биће неопходан како би се размотрила апликација БиХ за чланство у ЕУ. Када Савјет буде затражио од Европске комисије да размотри апликацију за статус за чланство, мораће се посебна пажња посветити провођењу одлуке "Сејдић-Финци", стоји у закључцима Савјета.

Странке у БиХ и политички лидери позвани су да што прије формирају власт на свим нвоима.


Извор: Аваз

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бањалука

15.12.2014 16:36

19 година млацења празне сламе и ко зна колико це јос воде протеци да се поново додје на исто тј. млацења празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

15.12.2014 16:36

Ови људи ко да спавају горе у бриселу

ОДГОВОРИТЕ