Шест начина да брже програмирате

Арон Хсу, компјутерски научник, једном је рекао да је програмирање заборављена вјештина размишљања. Свакако је ријеч о вјештини која се не може научити за једно пријеподне, али програмирање уопште не мора да буде баук.

Информационе технологије 14.12.2014 | 15:36
Шест начина да брже програмирате

Ево неколико савјета како да убрзате процес програмирања.

1. Потражите примјер кода који пишете

Ако сте почетник у писању програма, увијек треба да потражите примјер који се у пракси показао као добар за проблем који имате. Међутим, примјере не треба само ископирати, већ је важно да покушате да схватите принцип којим је код писан. Један од начина да се вјежбате у овоме јесте да прво размишљате о томе шта нека линија кода производи у пракси, а тек онда то и провјерите.

2. Не заустављајте се код примјера – пробајте да ли он заиста ради

Кад гледате туторијале или читате уџбенике из области програмирања, вјероватно вам се чини да је све јасно, да се све подразумијева. Врло често, то је заиста случај, али понекад и није. Постоји само један начин да знате да ли сте нешто добро разумјели – испробајте код и видите како ради.

3. Немојте копирати линију кода из примјера – откуцајте је сами

Прва реакција већине програмера јесте да ископирају и налијепе узорак кода ради уштеде времена. Дугорочно гледано, много је боље да откуцате сваки карактер. Овај поступак ће вас натјерати да обратите пажњу на сваки детаљ, цијелу синтаксу и интерпункцију. Овако ћете стјецати рутину све док једног дана не будете били у стању да код куцате наслијепо.

4. Играјте се са кодом

Када се увјерите да је планирани резултат постигнут, пробајте нешто друго. Експериментишите. Контрола је у програмирању лака, јер се промјене у коду тренутно рефлектују на резултат. И све се лако поправља. Нема опасности да учините трајну штету.

5. Научите да користите алате за отклањање грешака

Дебуггер је посебан алат који детектује грешке у коду. Он ће вам омогућити да, линију по линију, испратите како ваш код ради и где су грешке. У почетку процес исправљања грешака може потрајати, али што дуже будете користили овакве алате – увјерићете се колико вам скраћују вријеме.

6. Тражите још извора

Не треба посебно наглашавати да је интернет неисцрпни извор одговора на разна питања. Немојте се стидјети да на форумима поставите питање, ма како банално оно било. Будите сигурни да исти проблем мучи многе. Програмере прати глас да не воле да одговарају на питања, али – што јасније и детаљније ваше питање буде било срочено – веће су шансе да добијете одговор.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гучи

15.12.2014 08:27

Ма дајте молим вас пола факултетских образованих људи служи се компјутером ко право нек прибором за јело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

15.12.2014 10:03

Свака част што дајете и лекција из програмирања. ово треба да буде редовно ради подизања нивоа владања информационим технологијама у нашем народу!

ОДГОВОРИТЕ