Ф1: Алонсо и Батон би као Сена и Прост!

После вишенедељног ишчекивања, Фернандо Алонсо и Џенсон Батон су потврђени као возачи Мекларена и најавили су да желе да буду као Аертон Сена и Алан Прост.

Остали спортови 12.12.2014 | 08:00
Ф1: Алонсо и Батон би као Сена и Прост!

Британски тим наредне сезоне почиње нову еру са Хондом, а претходна је упамћена по доминацији и окршајима Сене и Проста у црвено-белом Мекларену.

Алонсов повратак у Мекларен био је известан већ неко време, док су последњих недеља челници тима били неодлучни око његовог тимског колеге, пошто је поред Батона у конкуренцији био и Кевин Магнусен.

Двоструки светски шампион је већ бранио боје Мекларена 2007. године, а иако је имао вишегодишњи уговор тим је напустио после једне сезоне.

Познато је да је Алонсо тада имао бројне несугласице са првим човеком екипе Роном Денисом, који је одбио да да предност Шпанцу у односу на тада дебитанта Луиса Хамилтона. Обојица су на крају остала без титуле за само један бод, а она је отишла у руке Кимија Раиконена у болиду Ферарија.

“Никада нисам крио своје дивљење Сеном, мојим омиљеним возачем и мојим идолом. Ијош се сећам да сам као клинац имао његове постере, макете и сањао сам да ћу кренути његовим путем. Мој отац је направио картинг за моју старију сестру и он је био у бојама Мекларен Хонде, болида који је Аертон возио, и пресрећан сам што сам се придружио том партнерству”, истакао је Алонсо.

Мекларен је ове сезоне ставио тачку на скоро 20-годишње партнерство са Мерцедесом, а још прошле године је договорио сарадњу са Хондом, која ће бити и спонзор тима.

“Придружујем се овом пројекту са невероватним ентузијазмом и одлучношћу, знајући да ће бити потребно време да се постигну резултати који су нам циљ, али ми то не представља проблем. Од почетка ове године сам добио неколико понуда, неке су биле изузетно примамљиве, али ме је Мекларен-Хонда позвала још пре више од годину дана и питала да имам веома активну улогу у новој ери тог партнерства. Њихова жеља је била главни фактор при мојој ослуци, али то не умањује да имамо исти циљ и очекивања”, нагласио је Алонсо.

Батон је тек у среду увече ставио потпис на уговор по којем ће и 16. сезону заредом остати у Формули 1.

“Веома сам узбуђен што ћу ући у своју 16. сезону у Формули 1, а шесту у Мекларену. Као и Фернандо, уверен сам да ће Мекларен и Хонда могу да остваре сјајне резултате заједно и верујем да заједно можемо да направимо победнички тим”, рекао је Батон.

За разлику од Алонса, Батона је инспирисао Алан Прост из времена када је возио црвено-бели Мекларен, што само значи да нас чекају занимљиви окршаји наредне сезоне.

“Много сам се дивио Сени, али ме је као дете инспирисао Алан Прост за воланом Мекларен Хонде. Начин на који је водио невероватно лепе црвено-беле болиде до тријумфа и титула је била поезија и од тада сам покушавао да копирам његов стил вожње. То што ћемо бити део нове ере Мекларен-Хонде је сјајна прилика за све нас и ја сам пресрећан што сам добио пресрећан што сам добио прилику. Чак једва чекам да сезона почне”, нагласо је Батон.

Магнусен, који се са Батоном борио за место Алонсовог тимског колеге, остаће у Мекларену као тест возач.

“Драго ми је што ће Кевин остати део тима. Он је брз возач и заиста диван момак”, рекао је Батон, “Драго ми је што ћу имати толико брзог и искусног возача какав је Фернандо за тимског колегу. Уверен сам да ћемо одлично сарађивати”.

Коментари / 0

Оставите коментар