F1: Alonso i Baton bi kao Sena i Prost!

Posle višenedeljnog iščekivanja, Fernando Alonso i Dženson Baton su potvrđeni kao vozači Meklarena i najavili su da žele da budu kao Aerton Sena i Alan Prost.

Ostali sportovi 12.12.2014 | 08:00
F1: Alonso i Baton bi kao Sena i Prost!

Britanski tim naredne sezone počinje novu eru sa Hondom, a prethodna je upamćena po dominaciji i okršajima Sene i Prosta u crveno-belom Meklarenu.

Alonsov povratak u Meklaren bio je izvestan već neko vreme, dok su poslednjih nedelja čelnici tima bili neodlučni oko njegovog timskog kolege, pošto je pored Batona u konkurenciji bio i Kevin Magnusen.

Dvostruki svetski šampion je već branio boje Meklarena 2007. godine, a iako je imao višegodišnji ugovor tim je napustio posle jedne sezone.

Poznato je da je Alonso tada imao brojne nesuglasice sa prvim čovekom ekipe Ronom Denisom, koji je odbio da da prednost Špancu u odnosu na tada debitanta Luisa Hamiltona. Obojica su na kraju ostala bez titule za samo jedan bod, a ona je otišla u ruke Kimija Raikonena u bolidu Ferarija.

“Nikada nisam krio svoje divljenje Senom, mojim omiljenim vozačem i mojim idolom. Ijoš se sećam da sam kao klinac imao njegove postere, makete i sanjao sam da ću krenuti njegovim putem. Moj otac je napravio karting za moju stariju sestru i on je bio u bojama Meklaren Honde, bolida koji je Aerton vozio, i presrećan sam što sam se pridružio tom partnerstvu”, istakao je Alonso.

Meklaren je ove sezone stavio tačku na skoro 20-godišnje partnerstvo sa Mercedesom, a još prošle godine je dogovorio saradnju sa Hondom, koja će biti i sponzor tima.

“Pridružujem se ovom projektu sa neverovatnim entuzijazmom i odlučnošću, znajući da će biti potrebno vreme da se postignu rezultati koji su nam cilj, ali mi to ne predstavlja problem. Od početka ove godine sam dobio nekoliko ponuda, neke su bile izuzetno primamljive, ali me je Meklaren-Honda pozvala još pre više od godinu dana i pitala da imam veoma aktivnu ulogu u novoj eri tog partnerstva. Njihova želja je bila glavni faktor pri mojoj osluci, ali to ne umanjuje da imamo isti cilj i očekivanja”, naglasio je Alonso.

Baton je tek u sredu uveče stavio potpis na ugovor po kojem će i 16. sezonu zaredom ostati u Formuli 1.

“Veoma sam uzbuđen što ću ući u svoju 16. sezonu u Formuli 1, a šestu u Meklarenu. Kao i Fernando, uveren sam da će Meklaren i Honda mogu da ostvare sjajne rezultate zajedno i verujem da zajedno možemo da napravimo pobednički tim”, rekao je Baton.

Za razliku od Alonsa, Batona je inspirisao Alan Prost iz vremena kada je vozio crveno-beli Meklaren, što samo znači da nas čekaju zanimljivi okršaji naredne sezone.

“Mnogo sam se divio Seni, ali me je kao dete inspirisao Alan Prost za volanom Meklaren Honde. Način na koji je vodio neverovatno lepe crveno-bele bolide do trijumfa i titula je bila poezija i od tada sam pokušavao da kopiram njegov stil vožnje. To što ćemo biti deo nove ere Meklaren-Honde je sjajna prilika za sve nas i ja sam presrećan što sam dobio presrećan što sam dobio priliku. Čak jedva čekam da sezona počne”, naglaso je Baton.

Magnusen, koji se sa Batonom borio za mesto Alonsovog timskog kolege, ostaće u Meklarenu kao test vozač.

“Drago mi je što će Kevin ostati deo tima. On je brz vozač i zaista divan momak”, rekao je Baton, “Drago mi je što ću imati toliko brzog i iskusnog vozača kakav je Fernando za timskog kolegu. Uveren sam da ćemo odlično sarađivati”.

Komentari / 0

Ostavite komentar