Нема званичног услова за признање Космета

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да од Европске уније никада као званичан услов није добио признавање независности Косова за чланство у Унији.

Србија 11.12.2014 | 13:01
Нема званичног услова за признање Космета

На питање да ли постоји услов да Србија призна независно Косово да би ушла у ЕУ како је то председник Србије Томислав Николић рекао, односно да му је ту поруку пренео комесар ЕУ Јоханес Хан, Вучић каже да он званично није добио такав услов.

"Свако од нас је причао са Ханом одвојено... Разумем шта је могао да разуме предедник Николић, ја сам то сагледавао из другог угла и на други начин, иако се не либим да кажем народу шта је истина. Да ли неко жели да Србија призна независност је једно питање, а да ли неко тражи је потпуно друго. Ја то нисам добио као званицни захтев", рекао је синоћ Вучић за Б92.

Каже и да је читао да је министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц рекао да ће Србији пре уласка у ЕУ бити потребна пуна нормализација односа са Косовом, што би било потврђено и правно обавезујућим документом и приметио да "мој пријатељ Себастијан никада то не би рекао", рекао је Вучић.

Премијер Србије поручио је синоћ да неће да одустане од мера штедње и прави компромисе, јер би у супротном Србија врло брзо доживела грчки или аргентински сценарио.

"Што се мене тиче, бићу веома одлучан. Нећу да узмичем и нећу да правим било какве компромисе. Од овог програма нећу да одустанем", рекао је Вучић за Б92 одговарајући на питање да ли ће влада одолети штрајковима због смањења плата и пензија.

Каже и да не зна да ли ће влада одолети штрајковима, те да то "није питање живота или смрти".

"Никада не знате да ли влада може да одоли народном незадовољству. Мислим да смо по први пут направили озбиљан план и програм. Тај план и програм, на којем сам радио више месеци даноноћно, одобрен је од стране ММФ, а подржале су га и Светска банка, ЕУ па и председник (Русије Владимир) Путин", истакао је Вучић.

Он је додао и да се у Грчкој већ десети пут смањују плате и пензије због фискалног дефицита и пораста јавног дуга.

"Замерате нам што смо за разлику од осталих рекли са каквим се проблемима суочавамо...Поставља се питање шта нам замерате", казао је премијер.

Наглашава и да постоји неколико решења за штрајкове, да се прекине аранжман са ММФ и европски пут, или да се незадовољним грађанима да све што траже.

"Или ћемо рећи ево вам, све што тражите, урушићемо јавне финансије и државу. Имаћемо грчки и аргентински сценарио у најкраћем периоду. Друго ресење је да људи разумеју, и просветни радници, да то што радимо не значи да некога мрзимо, већ да се боримо за будућност насе земље", рекао је премијер и додао да у Србији назапосленост не расте, већ да опада.

Каже и да се не објављују вести да градови у Србији имају по 30 и 40 одсто фискални дефицит, да је Београд имао 20 одсто, да сад има око 10 одсто.

Следеће године, како је навео, Београд би требало да има фискални дефицит око пет, шест одсто.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

11.12.2014 12:07

Теби су дани одбројани и признај то себи.Мораћеш изаћи пред народ и признати шта сте све урадили и како сте се одрекли косова и ти и ђинђић,коштуница,тадић,живковић и онда ти је то крај падаш као киша и нема те више у парламенту ни тебе ни патка дачића јер сте нас гурнули у робију без пола државе и Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

11.12.2014 13:42

Бице, бице само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО БЛ

11.12.2014 15:30

ТО ЈЕ НЕМИНОВНО.

ОДГОВОРИТЕ