Nema zvaničnog uslova za priznanje Kosmeta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od Evropske unije nikada kao zvaničan uslov nije dobio priznavanje nezavisnosti Kosova za članstvo u Uniji.

Srbija 11.12.2014 | 13:01
Nema zvaničnog uslova za priznanje Kosmeta

Na pitanje da li postoji uslov da Srbija prizna nezavisno Kosovo da bi ušla u EU kako je to predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao, odnosno da mu je tu poruku preneo komesar EU Johanes Han, Vučić kaže da on zvanično nije dobio takav uslov.

"Svako od nas je pričao sa Hanom odvojeno... Razumem šta je mogao da razume predednik Nikolić, ja sam to sagledavao iz drugog ugla i na drugi način, iako se ne libim da kažem narodu šta je istina. Da li neko želi da Srbija prizna nezavisnost je jedno pitanje, a da li neko traži je potpuno drugo. Ja to nisam dobio kao zvanicni zahtev", rekao je sinoć Vučić za B92.

Kaže i da je čitao da je ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao da će Srbiji pre ulaska u EU biti potrebna puna normalizacija odnosa sa Kosovom, što bi bilo potvrđeno i pravno obavezujućim dokumentom i primetio da "moj prijatelj Sebastijan nikada to ne bi rekao", rekao je Vučić.

Premijer Srbije poručio je sinoć da neće da odustane od mera štednje i pravi kompromise, jer bi u suprotnom Srbija vrlo brzo doživela grčki ili argentinski scenario.

"Što se mene tiče, biću veoma odlučan. Neću da uzmičem i neću da pravim bilo kakve kompromise. Od ovog programa neću da odustanem", rekao je Vučić za B92 odgovarajući na pitanje da li će vlada odoleti štrajkovima zbog smanjenja plata i penzija.

Kaže i da ne zna da li će vlada odoleti štrajkovima, te da to "nije pitanje života ili smrti".

"Nikada ne znate da li vlada može da odoli narodnom nezadovoljstvu. Mislim da smo po prvi put napravili ozbiljan plan i program. Taj plan i program, na kojem sam radio više meseci danonoćno, odobren je od strane MMF, a podržale su ga i Svetska banka, EU pa i predsednik (Rusije Vladimir) Putin", istakao je Vučić.

On je dodao i da se u Grčkoj već deseti put smanjuju plate i penzije zbog fiskalnog deficita i porasta javnog duga.

"Zamerate nam što smo za razliku od ostalih rekli sa kakvim se problemima suočavamo...Postavlja se pitanje šta nam zamerate", kazao je premijer.

Naglašava i da postoji nekoliko rešenja za štrajkove, da se prekine aranžman sa MMF i evropski put, ili da se nezadovoljnim građanima da sve što traže.

"Ili ćemo reći evo vam, sve što tražite, urušićemo javne finansije i državu. Imaćemo grčki i argentinski scenario u najkraćem periodu. Drugo resenje je da ljudi razumeju, i prosvetni radnici, da to što radimo ne znači da nekoga mrzimo, već da se borimo za budućnost nase zemlje", rekao je premijer i dodao da u Srbiji nazaposlenost ne raste, već da opada.

Kaže i da se ne objavljuju vesti da gradovi u Srbiji imaju po 30 i 40 odsto fiskalni deficit, da je Beograd imao 20 odsto, da sad ima oko 10 odsto.

Sledeće godine, kako je naveo, Beograd bi trebalo da ima fiskalni deficit oko pet, šest odsto.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

11.12.2014 12:07

Tebi su dani odbrojani i priznaj to sebi.Moraćeš izaći pred narod i priznati šta ste sve uradili i kako ste se odrekli kosova i ti i đinđić,koštunica,tadić,živković i onda ti je to kraj padaš kao kiša i nema te više u parlamentu ni tebe ni patka dačića jer ste nas gurnuli u robiju bez pola države i Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

Boo

11.12.2014 13:42

Bice, bice samo polako.

ODGOVORITE
Name

PERO BL

11.12.2014 15:30

TO JE NEMINOVNO.

ODGOVORITE