Апел политичарима да ријеше економску кризу

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да је Управни одбор /УО/ Савјета за провођење мира у БиХ /ПИК/ апеловао да политичари у БиХ ријеше економску кризу у земљи.

Босна и Херцеговина 10.12.2014 | 18:17
Апел политичарима да ријеше економску кризу

Инцко је на конференцији за новинаре након дводневне сједнице УО ПИК-а у Сарајеву рекао да је члановима ПИК-а пренио да је економска ситуација у БиХ изузетно тешка и као примјере навео да незапосленост износи 44 одсто, а код младих око 60 одсто, те да више од 40.000 фирми у БиХ има блокиран бар један рачун у банци.

"То је слика истинског и широко распрострањеног сиромаштва у БиХ и биће доста посла да се то смањи и економска ситуација побољша", оцијенио је Инцко и додао да је о овом проблему већ "разговарао са неким будућим министрима“, односно онима за које сматра да ће да буду министри.

Инцко је рекао да је тренутни краткорочни приоритет што хитније формирање власти у БиХ, те да се од кантона очекује да убрзају процес избора делегата у Дом народа Федерације БиХ /ФБиХ/.Он је додао да је УО ПИК-а указао и на потребу да се убрза реаговање на катастрофалне штете од поплава.

"Нисмо имали увијек довољно политичке иницијативе и одлучности администрације да се почне са дјеловањем, а то је неопходно да би била реализована финансијска средства обезбијеђена на донаторској конференцији у Бриселу", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, међународна заједница је спремна да помогне, али су јој за то потребни политички партнери у БиХ који ће ту помоћ да пруже грађанима конкретно на терену.Он је нагласио да је УО ПИК-а позвао на предузимање значајних напора у области правосудног сектора, да би се супротставило корупцији и обезбиједило ефикасније процесуирање ратних злочинаца.

"Ово нису нове иницијативе, него позив новоизабраним властима да их проведу јер су давно требало да буду реализоване. Међународна заједница је спремна да помогне БиХ да се врати на прави пут, али морамо да видимо јасне сигнале новоизабраних власти да су спремни да се прихвате тешког посла", нагласио је Инцко.

Он је рекао да је члановима УО ПИК-а рекао да је стрпљење грађана БиХ на измаку и да једино што може да помогне у рјешавању њихове фрустрације јесте брзо и ефикасно дјеловање новоизабраних власти.Инцко није желио да коментарише издвојено мишљење Русије о дијелу коминикеа који се односи на евроатлантске интеграције, али је истакао да је ово "бољи руски став" од онога са прошлог састанка УО ПИК-а у мају, када нису подржали коминике у цијелости.

Коментаришући дио коминикеа у којем се власти у БиХ подсјећају да морају високом представнику и његовој канцеларији обезбиједити благовремен приступ званичницима, институцијама и документима, Инцко је навео да му нису били доступни неки документи које су потписале Република Српска и Србија у оквиру међусобним специјалних паралелних веза.

Он сматра да су разлози за оптимизам то што је "постигнут далеко већи напредак у процесу формирања власти у односу на прошле опште изборе", као и енергичнији приступи и напори који се предузимају у вези са иницијативом ЕУ с циљем ревитализације процеса реформи у БиХ и њеног напредовања као ЕУ.

Инцков први замјеник Дејвид Робинсон рекао је да је на сједници ПИК-а наглашено да се СДА и ХДЗ нису договориле у вези са проблемом гласања грађана Мостара.

"Сматрамо то великим пропустом и надамо да ће странке брзо почети да разговарају о томе. Покушаћемо да нађемо привремено рјешење за Мостар док се не нађе трајно рјешење да не би трпили грађани" – истакао је Робинсон.

Коментари / 0

Оставите коментар