Apel političarima da riješe ekonomsku krizu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Sarajevu da je Upravni odbor /UO/ Savjeta za provođenje mira u BiH /PIK/ apelovao da političari u BiH riješe ekonomsku krizu u zemlji.

Bosna i Hercegovina 10.12.2014 | 18:17
Apel političarima da riješe ekonomsku krizu

Incko je na konferenciji za novinare nakon dvodnevne sjednice UO PIK-a u Sarajevu rekao da je članovima PIK-a prenio da je ekonomska situacija u BiH izuzetno teška i kao primjere naveo da nezaposlenost iznosi 44 odsto, a kod mladih oko 60 odsto, te da više od 40.000 firmi u BiH ima blokiran bar jedan račun u banci.

"To je slika istinskog i široko rasprostranjenog siromaštva u BiH i biće dosta posla da se to smanji i ekonomska situacija poboljša", ocijenio je Incko i dodao da je o ovom problemu već "razgovarao sa nekim budućim ministrima“, odnosno onima za koje smatra da će da budu ministri.

Incko je rekao da je trenutni kratkoročni prioritet što hitnije formiranje vlasti u BiH, te da se od kantona očekuje da ubrzaju proces izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH /FBiH/.On je dodao da je UO PIK-a ukazao i na potrebu da se ubrza reagovanje na katastrofalne štete od poplava.

"Nismo imali uvijek dovoljno političke inicijative i odlučnosti administracije da se počne sa djelovanjem, a to je neophodno da bi bila realizovana finansijska sredstva obezbijeđena na donatorskoj konferenciji u Briselu", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je spremna da pomogne, ali su joj za to potrebni politički partneri u BiH koji će tu pomoć da pruže građanima konkretno na terenu.On je naglasio da je UO PIK-a pozvao na preduzimanje značajnih napora u oblasti pravosudnog sektora, da bi se suprotstavilo korupciji i obezbijedilo efikasnije procesuiranje ratnih zločinaca.

"Ovo nisu nove inicijative, nego poziv novoizabranim vlastima da ih provedu jer su davno trebalo da budu realizovane. Međunarodna zajednica je spremna da pomogne BiH da se vrati na pravi put, ali moramo da vidimo jasne signale novoizabranih vlasti da su spremni da se prihvate teškog posla", naglasio je Incko.

On je rekao da je članovima UO PIK-a rekao da je strpljenje građana BiH na izmaku i da jedino što može da pomogne u rješavanju njihove frustracije jeste brzo i efikasno djelovanje novoizabranih vlasti.Incko nije želio da komentariše izdvojeno mišljenje Rusije o dijelu kominikea koji se odnosi na evroatlantske integracije, ali je istakao da je ovo "bolji ruski stav" od onoga sa prošlog sastanka UO PIK-a u maju, kada nisu podržali kominike u cijelosti.

Komentarišući dio kominikea u kojem se vlasti u BiH podsjećaju da moraju visokom predstavniku i njegovoj kancelariji obezbijediti blagovremen pristup zvaničnicima, institucijama i dokumentima, Incko je naveo da mu nisu bili dostupni neki dokumenti koje su potpisale Republika Srpska i Srbija u okviru međusobnim specijalnih paralelnih veza.

On smatra da su razlozi za optimizam to što je "postignut daleko veći napredak u procesu formiranja vlasti u odnosu na prošle opšte izbore", kao i energičniji pristupi i napori koji se preduzimaju u vezi sa inicijativom EU s ciljem revitalizacije procesa reformi u BiH i njenog napredovanja kao EU.

Inckov prvi zamjenik Dejvid Robinson rekao je da je na sjednici PIK-a naglašeno da se SDA i HDZ nisu dogovorile u vezi sa problemom glasanja građana Mostara.

"Smatramo to velikim propustom i nadamo da će stranke brzo početi da razgovaraju o tome. Pokušaćemo da nađemo privremeno rješenje za Mostar dok se ne nađe trajno rješenje da ne bi trpili građani" – istakao je Robinson.

Komentari / 0

Ostavite komentar