Ипак нема нових услова за Србију?

Њемачка није поставила никакве нове услове Србији за отварање првих поглавља у преговорима о придруживању, али инсистира да се најприје спроведе све оно што је договорено у оквиру Бриселског споразума, кажу Тањугови дипломатски извори у Бриселу.

Србија 09.12.2014 | 20:21
Ипак нема нових услова за Србију?


“Нема нових захтијева Србији”, рекао је за Тањуг високи западноевропски дипломата, који је хтјео да остане анониман, осврћући се на писање једног београдског листа о 11 “немогућих” захтијева Њемачке да би Србија добила зелено свјетло за отварање поглавља.

Он је нагласио да је поменутих 11 тачака везано за обавезе које је Србија већ преузела у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, а досад их није спровела или их је спровела само дјелимично.

"Тих једанаест тачака су одавно познате властима у Београду и то није ништа ново", указао је он.

Поред тога, рекао је Тањугов извор, није ријеч о "њемачким захтјевима", него о листи коју је члановима Европског савјета предочио Фернандо Ðентилини, близак сарадник Кетрин Ештон, који је активно учествовао у дијалогу, а сада ради за њену насљедницу, високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини.

Са Ðентилинијем, који иначе никада не даје изјаве за медије, данас није било могуће ступити у контакт.

Тањугови извори кажу да Њемци и Британци остају при ставу да поглавље 35, које је везано за спровођење Бриселског споразума, буде отворено прије свих других, мада је већина осталих чланова Савета била
склона да се прво отвори поглавље 32, о финансијској контроли, за које је Србија потпуно спремна.

Коментари / 0

Оставите коментар