Ipak nema novih uslova za Srbiju?

Njemačka nije postavila nikakve nove uslove Srbiji za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o pridruživanju, ali insistira da se najprije sprovede sve ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma, kažu Tanjugovi diplomatski izvori u Briselu.

Srbija 09.12.2014 | 20:21
Ipak nema novih uslova za Srbiju?


“Nema novih zahtijeva Srbiji”, rekao je za Tanjug visoki zapadnoevropski diplomata, koji je htjeo da ostane anoniman, osvrćući se na pisanje jednog beogradskog lista o 11 “nemogućih” zahtijeva Njemačke da bi Srbija dobila zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja.

On je naglasio da je pomenutih 11 tačaka vezano za obaveze koje je Srbija već preuzela u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a dosad ih nije sprovela ili ih je sprovela samo djelimično.

"Tih jedanaest tačaka su odavno poznate vlastima u Beogradu i to nije ništa novo", ukazao je on.

Pored toga, rekao je Tanjugov izvor, nije riječ o "njemačkim zahtjevima", nego o listi koju je članovima Evropskog savjeta predočio Fernando Ðentilini, blizak saradnik Ketrin Ešton, koji je aktivno učestvovao u dijalogu, a sada radi za njenu nasljednicu, visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini.

Sa Ðentilinijem, koji inače nikada ne daje izjave za medije, danas nije bilo moguće stupiti u kontakt.

Tanjugovi izvori kažu da Njemci i Britanci ostaju pri stavu da poglavlje 35, koje je vezano za sprovođenje Briselskog sporazuma, bude otvoreno prije svih drugih, mada je većina ostalih članova Saveta bila
sklona da se prvo otvori poglavlje 32, o finansijskoj kontroli, za koje je Srbija potpuno spremna.

Komentari / 0

Ostavite komentar