Будућност је у приватном сектору

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредне три године главни циљ бити привредни раст и едукација обичних људи да схвате да је будућност у приватном сектору.

Србија 09.12.2014 | 16:24
Будућност је у приватном сектору

Вучић је на конференцији Америчке привредне коморе у београдском Хотелу "Хајат" истакао да грађане треба убиједити да је будућност у приватном сектору и оснивању компанија, а не у "ухљебљењу у јавном сектору".Он је најавио да ће Влада Србије донијети механизме да објасни људима на који начин да оснују свој посао, запосле нове раднике и прошире производњу и позвао чланове Америчке привредне коморе да пруже подршку у едукацији грађана о томе шта је потребно да би се запослили.

Вучић је рекао да ће, уколико сљедеће године не буде елементарних непогода, смањење агрегатне тражње и мјере фискалне консолидације довести до побољшања економске ситуације у Србији крајем 2016. и почетком 2017. године.На скупу под називом "Треће пролазно вријеме - укључи се за промјену" представљени су резултати анкете која је у октобру и новембру проведена међу чланицама Америчке привредне коморе у Србији.

Циљ анкете је да се идентификују кључне тачке у пословном окружењу у Србији, које би амерички привредници жељели да се побољшају.Чланови Америчке привредне коморе су као најпозитивнију законску промјену у 2014. години оцијенили нови Закон о раду и Закон о стечају, а највећа страховања имају од тога да ће им се увести нови порески намети.

Резултати анкете су показали да скоро половина чланства - 47 одсто очекује даље инвестиције и отварање нових радних мјеста у наредне двије године, што је мање него 2013. године када је 51 одсто чланства имало таква очекивања, док 43 планира стагнацију, а само 10 одсто очекује смањење броја запослених.

Највећи број анкетираних - 75 одсто, сматра да су повећање предвидивости пореских закона и њихова примјена најважније реформе које треба провести.

Најзначајнији проблем са којим су се суочавале компаније 2014. године био је недостатак предвидивости и конзистентности у примјени закона надлежних институција.Америчка привредна комора у Србији представља више од 190 америчких, међународних и домаћих компанија.Конференцији су, између осталих, присуствовали и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби и генерални директор Нафтне индустрије Србије /НИС/ Кирил Кравченко.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

прање мозга

09.12.2014 15:42

Сваки дан, Вуциц ово, Вуциц оно, Вуциц 'вако, Вуциц 'нако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

папак је он доказани

09.12.2014 17:24

Стално даје некакве изјаве за медије, досадан је к'о чеша. А не ради оно што треба да ради. Никако да потрефи министре који ваљају. Лаже чим зине, нпр да се неће мијешати у изборе у Републици Српској. Лажовчина једна. Покварена! Развалио је Савез за промјене. Клипан један. није више овамо добродошао.

ОДГОВОРИТЕ