Budućnost je u privatnom sektoru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredne tri godine glavni cilj biti privredni rast i edukacija običnih ljudi da shvate da je budućnost u privatnom sektoru.

Srbija 09.12.2014 | 16:24
Budućnost je u privatnom sektoru

Vučić je na konferenciji Američke privredne komore u beogradskom Hotelu "Hajat" istakao da građane treba ubijediti da je budućnost u privatnom sektoru i osnivanju kompanija, a ne u "uhljebljenju u javnom sektoru".On je najavio da će Vlada Srbije donijeti mehanizme da objasni ljudima na koji način da osnuju svoj posao, zaposle nove radnike i prošire proizvodnju i pozvao članove Američke privredne komore da pruže podršku u edukaciji građana o tome šta je potrebno da bi se zaposlili.

Vučić je rekao da će, ukoliko sljedeće godine ne bude elementarnih nepogoda, smanjenje agregatne tražnje i mjere fiskalne konsolidacije dovesti do poboljšanja ekonomske situacije u Srbiji krajem 2016. i početkom 2017. godine.Na skupu pod nazivom "Treće prolazno vrijeme - uključi se za promjenu" predstavljeni su rezultati ankete koja je u oktobru i novembru provedena među članicama Američke privredne komore u Srbiji.

Cilj ankete je da se identifikuju ključne tačke u poslovnom okruženju u Srbiji, koje bi američki privrednici željeli da se poboljšaju.Članovi Američke privredne komore su kao najpozitivniju zakonsku promjenu u 2014. godini ocijenili novi Zakon o radu i Zakon o stečaju, a najveća strahovanja imaju od toga da će im se uvesti novi poreski nameti.

Rezultati ankete su pokazali da skoro polovina članstva - 47 odsto očekuje dalje investicije i otvaranje novih radnih mjesta u naredne dvije godine, što je manje nego 2013. godine kada je 51 odsto članstva imalo takva očekivanja, dok 43 planira stagnaciju, a samo 10 odsto očekuje smanjenje broja zaposlenih.

Najveći broj anketiranih - 75 odsto, smatra da su povećanje predvidivosti poreskih zakona i njihova primjena najvažnije reforme koje treba provesti.

Najznačajniji problem sa kojim su se suočavale kompanije 2014. godine bio je nedostatak predvidivosti i konzistentnosti u primjeni zakona nadležnih institucija.Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija.Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i generalni direktor Naftne industrije Srbije /NIS/ Kiril Kravčenko.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pranje mozga

09.12.2014 15:42

Svaki dan, Vucic ovo, Vucic ono, Vucic 'vako, Vucic 'nako....

ODGOVORITE
Name

papak je on dokazani

09.12.2014 17:24

Stalno daje nekakve izjave za medije, dosadan je k'o češa. A ne radi ono što treba da radi. Nikako da potrefi ministre koji valjaju. Laže čim zine, npr da se neće miješati u izbore u Republici Srpskoj. Lažovčina jedna. Pokvarena! Razvalio je Savez za promjene. Klipan jedan. nije više ovamo dobrodošao.

ODGOVORITE