Македонија грбом "раскида" са СФРЈ

Сагласношћу министара Владе и премијера Македоније написан је Нацрт закона о новом, некомунистичком државном грбу. 

Регион 09.12.2014 | 10:00
Македонија грбом "раскида" са СФРЈ

Нацртом је предвиђено да “комунистички симболи на старом државном грбу” буду замењени новим, а актуелни грб је већ редукован, скидањем црвене петокраке са врха 2009. године. Сада ће са грба нестати поље и житно класје испреплетено маком и дуваном, као и излазеће сунце.

“Новости” наводе да ће нови грб бити у облику штита златно-жуте боје са муралном круном у форми тврђаве и црвеним лавом у средишту.

Портпарол владе у Скопљу Александар Ђорђиев већ је потврдио да ће и са изменом и даље важити документи са старим државним грбом. Рекао је да грађани неће бити у обавези да "одмах мењају своја лична документа", и да "праве трошак".

Упркос чињеници да нови предлог још није ни упућен у скопштинску процедуру, а нема ни објављеног рока до када ће то бити учињено, министар унутрашњих послова Македоније, Гордана Јанкуловска на свом ФБ профилу објавила је фотографију са најавом како би могао да изгледа македонски пасош са новим државним грбом.

Из албанске владајуће ДУИ потврђено је да је коалициона сагласност за промену грба - потпуна. Јер, указано је, ваља заменити стари - комунистички. "Лав је прихватљив у центру државног грба", како се објашњава у ДУИ, јер је као хералдички симбол заступљен на грбовима старих албанских фамилија, а има га и на грбу главног града Албаније - Тиране. Прихватљива је и круна, јер "одражава стару скопску тврђаву..." На друштвеним мрежама, уз сличност са грбом Тиране, нови грб Македоније, упоређује се и са старим грбом - Драча.

Опозиција је издала саопштење да "увек када власт губи контролу измишља нове проблеме". Па, тако и сада.

А, по објави из Скопља да се припрема промена државног грба, у првој медијској реакцији из Софије, у листу "Телеграф" наведено је да је реч о крађи симбола из суседства. Под насловом "Македонија нам краде грб" наводи се да "нико нигде у Македонији не спомиње да је то симбол другог Бугарског царства од којег је произашао и данашњи грб Бугарске".

И у делу стручне јавности у Скопљу упозоравају да са променом државних симбола треба бити обазрив. Власти најављују јавну расправу о предлогу, а стручњаци уставног права пак, указују да је за тако важно питање неопходно мишљење грађана на – референдуму.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

С. П. КРЦУН

09.12.2014 20:24

Одрицати се грба који је био у употреби 68. година је лудост. А за грб узимати нешто што је измишљено је још већа глупост, јер Охмучевићев,Фојнички и сви тзв илирски грбовници су измишљотина. Македонија је први пут у модерној историји добила неки државни субјективитет у ФНРЈ и требала је из захвалности томе задржати овај грб АСМОМ-а под којим је и постала самостална држава. Овим се руши и оно мало државне традиције што је имала Македонија . То што је та традиција везана за комунизам није препрека да се тога стиде ,јер другу државотворну драдицију немају. Овако баш постају банана република . Жао ми је

ОДГОВОРИТЕ