И даље без рјешења за повратак на Косово и Метохију

Иако је од сукоба прошло 15 година и упркос великој међународној помоћи, око 220.000 расељених изван Косова и Метохије и око 17.000 расељених на Косову и даље немају трајна решења када се ради о повратку или интеграцији, навео је ОЕБС у извештају о добровољном повратку.

Србија 09.12.2014 | 08:44
И даље без рјешења за повратак на Косово и Метохију

Број повратника на Косово и Метохију сваке године се смањује, пише у извештају објављеном у понедељак.

Истиче се да је косовско Министарство за заједнице и повратак предузело важне мере да помогне расељеним особама, укључујући усвајање нове Стратегије за заједнице и повратак 2014-2018 и спровођење анкете у циљу идентификовања потреба особа расељених на територији Косова у сарадњи са УНХЦР и Данским саветом за избеглице.

Међутим у извештају се напомиње да не постоје сарадња и координација између институција на централном и локалном нивоу, као ни између влада у региону, када се ради о обезбеђивању помоћи расељеним особама и повратницима.

ОЕБС, такође, скреће пажњу на проблем нелегалног усељавања у куће и објекте чији су власници расељене особе.

У извештају се даље указује да је од августа 2012. до августа 2014. године ОЕБС забележио преко 230 безбедносних инцидената који погадају повратницка места, нарочито у пећком региону, док је отпор примајућих заједница довео до блокаде могућег повратка на неколико локација широм Косова и Метохије.

ОЕБС позива Министарство за заједнице и повратак да побољша прикупљање података и сарадњу са општинама као и са органима са централног нивоа.

Такође, позива косовску Агенцију за имовину и судове да одговоре на нерешена имовинска питања, као и општине да као свој приоритет хитно поставе доделу земљишта и омогуће социјално становање како би се подржао повратак у случцају да нема приступа имовини.

Док указује на број позитивних реаговања косовске полиције и градоначелника општина на безбедносне инциденте, ОЕБС у извештају позива на усклађен приступ према свим таквим инцидентима, узимајући у обзир нарочиту осетљивост случајева који погађају заједнице.

Извештај је заснован на редовним активностима надгледања Мисије и допуњен је подацима које су пружили УНХЦР и Министарство за заједнице и повратак на Косово и Метохију.

Коментари / 0

Оставите коментар