I dalje bez rješenja za povratak na Kosovo i Metohiju

Iako je od sukoba prošlo 15 godina i uprkos velikoj međunarodnoj pomoći, oko 220.000 raseljenih izvan Kosova i Metohije i oko 17.000 raseljenih na Kosovu i dalje nemaju trajna rešenja kada se radi o povratku ili integraciji, naveo je OEBS u izveštaju o dobrovoljnom povratku.

Srbija 09.12.2014 | 08:44
I dalje bez rješenja za povratak na Kosovo i Metohiju

Broj povratnika na Kosovo i Metohiju svake godine se smanjuje, piše u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Ističe se da je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak preduzelo važne mere da pomogne raseljenim osobama, uključujući usvajanje nove Strategije za zajednice i povratak 2014-2018 i sprovođenje ankete u cilju identifikovanja potreba osoba raseljenih na teritoriji Kosova u saradnji sa UNHCR i Danskim savetom za izbeglice.

Međutim u izveštaju se napominje da ne postoje saradnja i koordinacija između institucija na centralnom i lokalnom nivou, kao ni između vlada u regionu, kada se radi o obezbeđivanju pomoći raseljenim osobama i povratnicima.

OEBS, takođe, skreće pažnju na problem nelegalnog useljavanja u kuće i objekte čiji su vlasnici raseljene osobe.

U izveštaju se dalje ukazuje da je od avgusta 2012. do avgusta 2014. godine OEBS zabeležio preko 230 bezbednosnih incidenata koji pogadaju povratnicka mesta, naročito u pećkom regionu, dok je otpor primajućih zajednica doveo do blokade mogućeg povratka na nekoliko lokacija širom Kosova i Metohije.

OEBS poziva Ministarstvo za zajednice i povratak da poboljša prikupljanje podataka i saradnju sa opštinama kao i sa organima sa centralnog nivoa.

Takođe, poziva kosovsku Agenciju za imovinu i sudove da odgovore na nerešena imovinska pitanja, kao i opštine da kao svoj prioritet hitno postave dodelu zemljišta i omoguće socijalno stanovanje kako bi se podržao povratak u slučcaju da nema pristupa imovini.

Dok ukazuje na broj pozitivnih reagovanja kosovske policije i gradonačelnika opština na bezbednosne incidente, OEBS u izveštaju poziva na usklađen pristup prema svim takvim incidentima, uzimajući u obzir naročitu osetljivost slučajeva koji pogađaju zajednice.

Izveštaj je zasnovan na redovnim aktivnostima nadgledanja Misije i dopunjen je podacima koje su pružili UNHCR i Ministarstvo za zajednice i povratak na Kosovo i Metohiju.

Komentari / 0

Ostavite komentar