БиХ има најгоре услове пословања

Према годишњем извјештају Свјетске банке о пословању - претпоставке за 2015. годину, БиХ има најлошије услове за пословање у Европи и налази се на 107. мјесту од 189. анализираних земаља.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 20:11
БиХ има најгоре услове пословања

Уз посљедице економске кризе и штете које су привреди нанијеле поплаве, највећи проблеми наших привредника јесу парафискални намети које плаћају држави.

Само привреда Републике Српске и поред кризе и неликвидности, кроз парафискалне намете годишње држави даје више од 200 милиона КМ.

ЦЦИ покренули су акцију под називом „Мање је више“, због изузетно тешких услова у којима послује домаћа привреда, а чиме се нерадо баве све владе и парламенти у БиХ. То је, између осталог и разлог што је у новембру ове године према подацима Централне банке БиХ, 67.500 предузећа у БиХ имало блокиране рачуне, што је за око 300 више него у октобру.

Из ЦЦИ кажу да су парафискални намети под искуључивом ингеренцијом извршне власти, иако се ради о значајним средствима. Само у РС годишње се кроз парафискалне намете из привреде узме више од 200 милиона КМ, што је равно износу једног стенд-бај аранжмана који БиХ узме од ММФ-а.

С обзиром да парафискални намети чине око пет одсто укупних трошкова, што је претешко бреме за нашу привреду, Центри цивилних иницијатива су најавили да ће заједно с асоцијацијама послодаваца у оба ентитета и Брчко Дистрикту идентификовати кључне мјере за унапређење пословног амбијента. Најављују и нове законске приједлоге којим парафискални намети требају бити редуковани и рационализовани.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

007

08.12.2014 20:09

Иако имамо лоше пословне услове,стране фирме знају да искористе исте.Као ТУШ.Глиница итд.Шта би било да су нам услови пословања пуно бољи'

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

08.12.2014 21:28

КАКО НАЈГОРЕ ,ПАВИЋ ЈЕ ПРЕКО ЈЕДНОГ КАТОЛИЧКОГ ПОПА ИЗ ОКОЛИНЕ ПРИЈЕДОРА ИЗДЕЈСТВОВО У ЗАГРЕБУ ЦЕРТИФИКАТ ЗА ОПШТИНУ ПРИЈЕДОР КАО НАЈПОВОЉНИЈУ ЗА УЛАГАЊЕ,ЦЕРТИФИКАТ ЈЕ ДОДИЈЕЉЕН У НЕКОМ ЗАГРЕБАЧКОМ ЛОКАЛУ И КОШТО ЈЕ ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗНИКЕ ПРЕКО СЕДАМСТО ХИЉАДА МАРАКА,ИНТЕРЕСАНТНО ДА НИЈЕДНА СТРАНА ФИРМА НИЈЕ ДОШЛА У ПРИЈЕДОР У ЗАДЊЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ,ВЕЋ И ОНО МАЛО ФИРМИ ЈЕ ОТИШЛО КАО НА ПРИМЈЕР СКОНТОПРОМ,АКО ПИТАТЕ ЗАШТО ЈЕ ПАВИЋ ТО РУРАДИО,ОДГОВОР ЈЕ ДА ПРЕВАРИ НАРОД ЗА ПРОШЛЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРЕ,А САДА СПРЕМА НОВУ ПРЕВАРУ ЗА ПРЕСТОЈЕЋЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРЕ,А ТО ЈЕ ОТВАРАЊЕ РУДНИКА СТАРА ЉУБИЈА И НАВОДНИ ОТКУП ЗЕМЉЕ ОД ГРАЂАНА ,А И ПТИЦЕ НА ГРАНИ ЗНАЈУ ДА ФИРМА МИТАЛ ИМА ЈОШ КОЈУ ГОДИНУ ДА КОПА РУДУ У ОМАРСКОЈ ,И ДА ПРОБА ПОБЈЕЋИ ЈЕР СУ НАПРАВИЛИ ЗАЈЕДНО СА ДОДИКОМ И ПАВИЋЕМ НЕВИЂЕНИ КРИМИНАЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

08.12.2014 21:54

Потпуно си у праву 007!Стране компаније знају добро гдје могу муљати...зато додју овде,годинама милионе и милионе на сумњив начин извуку и на крају нестану из земље као да ништа није било.Ал тако је то кад у држави нема реда и закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

08.12.2014 23:33

МА КО ЦЕ НАМ ДОЦИ КАДА ПДВ БРОЈ ЦЕКАМО 3 МЈЕСЕЦА А ПОРЕЗ НА ДОБИТ 10+10 И ИЗГУБИ СЕ 1% НА ПОДИЗАЊУ А У ФЕДЕРАЦИЈИ ПОРЕЗ НА ДОБИТ СВЕГА 10% А АКО ИЗВОЗИС 30 % ПРОМЕТА ФИРМЕ ОСЛОБОДЈЕН СИ ПОРЕЗА НА ДОБИТ И ЗАТО СВИ ОДОСЕ У ФЕДЕРАЦИЈУ АЛ ОВО ЈЕ ЉЕПСИ ДИО БИХ БОЉЕ НАС ЦЕСЉАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвеститор

08.12.2014 23:35

Немој да бркате и стављте у исти кос праве стране инвеститоре и оне који преко разних препорука (поткупљивања политицара) долазе као такозвани страни инвеститори. Ти квази инвеститори махом су: представњци разних медјународних мафијаских група (Литванци у Бирацу, онај Рус у ТЕ Угљевик, Сариц у Сецерану, итд) јер у РС лако могу да оперу прљаве паре; домаци тајкуни (углавном политицари) који су изнијели паре из земље или су их зарадили вани кроз разне провизије за намјестене послове у земљи (знаци из корупције); тајкуниниз земаља окрузења (типа Мисковиц, Дјуриц, Хамовиц, Лазаревиц, Тус). Правих инвеститора је мало и они су могли доци само ако су неког политицара на високој позицији поткупили, а кад додју плацају рекет политицарима кроз разне форме (заститарске фирме, изводјење радова од стране фирми у власниству политицара, итд). Прави инвеститори заобилазеБиХ, посебно РС, у сироком луку. Ко неце да плати, нема санси да у несто озбиљно инвестира. Па погледајте енергетски сектор. Повукли се РWЕ, Италијани, Норвезани, Словенци (све у РС).

ОДГОВОРИТЕ