BiH ima najgore uslove poslovanja

Prema godišnjem izvještaju Svjetske banke o poslovanju - pretpostavke za 2015. godinu, BiH ima najlošije uslove za poslovanje u Evropi i nalazi se na 107. mjestu od 189. analiziranih zemalja.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 20:11
BiH ima najgore uslove poslovanja

Uz posljedice ekonomske krize i štete koje su privredi nanijele poplave, najveći problemi naših privrednika jesu parafiskalni nameti koje plaćaju državi.

Samo privreda Republike Srpske i pored krize i nelikvidnosti, kroz parafiskalne namete godišnje državi daje više od 200 miliona KM.

CCI pokrenuli su akciju pod nazivom „Manje je više“, zbog izuzetno teških uslova u kojima posluje domaća privreda, a čime se nerado bave sve vlade i parlamenti u BiH. To je, između ostalog i razlog što je u novembru ove godine prema podacima Centralne banke BiH, 67.500 preduzeća u BiH imalo blokirane račune, što je za oko 300 više nego u oktobru.

Iz CCI kažu da su parafiskalni nameti pod iskuljučivom ingerencijom izvršne vlasti, iako se radi o značajnim sredstvima. Samo u RS godišnje se kroz parafiskalne namete iz privrede uzme više od 200 miliona KM, što je ravno iznosu jednog stend-baj aranžmana koji BiH uzme od MMF-a.

S obzirom da parafiskalni nameti čine oko pet odsto ukupnih troškova, što je preteško breme za našu privredu, Centri civilnih inicijativa su najavili da će zajedno s asocijacijama poslodavaca u oba entiteta i Brčko Distriktu identifikovati ključne mjere za unapređenje poslovnog ambijenta. Najavljuju i nove zakonske prijedloge kojim parafiskalni nameti trebaju biti redukovani i racionalizovani.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

007

08.12.2014 20:09

Iako imamo loše poslovne uslove,strane firme znaju da iskoriste iste.Kao TUŠ.Glinica itd.Šta bi bilo da su nam uslovi poslovanja puno bolji'

ODGOVORITE
Name

prijedor

08.12.2014 21:28

KAKO NAJGORE ,PAVIĆ JE PREKO JEDNOG KATOLIČKOG POPA IZ OKOLINE PRIJEDORA IZDEJSTVOVO U ZAGREBU CERTIFIKAT ZA OPŠTINU PRIJEDOR KAO NAJPOVOLJNIJU ZA ULAGANJE,CERTIFIKAT JE DODIJELJEN U NEKOM ZAGREBAČKOM LOKALU I KOŠTO JE PORESKE OBAVEZNIKE PREKO SEDAMSTO HILJADA MARAKA,INTERESANTNO DA NIJEDNA STRANA FIRMA NIJE DOŠLA U PRIJEDOR U ZADNJE ČETIRI GODINE ,VEĆ I ONO MALO FIRMI JE OTIŠLO KAO NA PRIMJER SKONTOPROM,AKO PITATE ZAŠTO JE PAVIĆ TO RURADIO,ODGOVOR JE DA PREVARI NAROD ZA PROŠLE OPŠTINSKE IZBORE,A SADA SPREMA NOVU PREVARU ZA PRESTOJEĆE OPŠTINSKE IZBORE,A TO JE OTVARANJE RUDNIKA STARA LJUBIJA I NAVODNI OTKUP ZEMLJE OD GRAĐANA ,A I PTICE NA GRANI ZNAJU DA FIRMA MITAL IMA JOŠ KOJU GODINU DA KOPA RUDU U OMARSKOJ ,I DA PROBA POBJEĆI JER SU NAPRAVILI ZAJEDNO SA DODIKOM I PAVIĆEM NEVIĐENI KRIMINAL.

ODGOVORITE
Name

Silver

08.12.2014 21:54

Potpuno si u pravu 007!Strane kompanije znaju dobro gdje mogu muljati...zato dodju ovde,godinama milione i milione na sumnjiv način izvuku i na kraju nestanu iz zemlje kao da ništa nije bilo.Al tako je to kad u državi nema reda i zakona.

ODGOVORITE
Name

bl

08.12.2014 23:33

MA KO CE NAM DOCI KADA PDV BROJ CEKAMO 3 MJESECA A POREZ NA DOBIT 10+10 I IZGUBI SE 1% NA PODIZANJU A U FEDERACIJI POREZ NA DOBIT SVEGA 10% A AKO IZVOZIS 30 % PROMETA FIRME OSLOBODJEN SI POREZA NA DOBIT I ZATO SVI ODOSE U FEDERACIJU AL OVO JE LJEPSI DIO BIH BOLJE NAS CESLJAJU

ODGOVORITE
Name

Investitor

08.12.2014 23:35

Nemoj da brkate i stavljte u isti kos prave strane investitore i one koji preko raznih preporuka (potkupljivanja politicara) dolaze kao takozvani strani investitori. Ti kvazi investitori mahom su: predstavnjci raznih medjunarodnih mafijaskih grupa (Litvanci u Biracu, onaj Rus u TE Ugljevik, Saric u Seceranu, itd) jer u RS lako mogu da operu prljave pare; domaci tajkuni (uglavnom politicari) koji su iznijeli pare iz zemlje ili su ih zaradili vani kroz razne provizije za namjestene poslove u zemlji (znaci iz korupcije); tajkuniniz zemalja okruzenja (tipa Miskovic, Djuric, Hamovic, Lazarevic, Tus). Pravih investitora je malo i oni su mogli doci samo ako su nekog politicara na visokoj poziciji potkupili, a kad dodju placaju reket politicarima kroz razne forme (zastitarske firme, izvodjenje radova od strane firmi u vlasnistvu politicara, itd). Pravi investitori zaobilazeBiH, posebno RS, u sirokom luku. Ko nece da plati, nema sansi da u nesto ozbiljno investira. Pa pogledajte energetski sektor. Povukli se RWE, Italijani, Norvezani, Slovenci (sve u RS).

ODGOVORITE