Сале се само насмијао кад је видео Шпанце!

Кошаркашка репрезентација Србије играће у Немачкој утакмице групне фазе Еуробаскета 2015. Кад је видео да ће играти против Шпаније у групи Александар Ђорђевић се насмејао.

Кошарка 09.12.2014 | 00:00
Сале се само насмијао кад је видео Шпанце!

Уочи главног дела жреба група за Европско првенство у кошарци следеће године, разјашњена је прва дилема - репрезентација Србије играће у Берлину. Недуго потом, добили смо одговор и на важније питање:

"Орлови" ће играти против Шпаније, Немачке, Турске, Италије и Исланда!

ЕПИЛОГ ЖРЕБА:

ГРУПА А (Монпеље): Француска, Финска, Босна и Херцеговина, Пољска, Израел, Русија

ГРУПА Б (Берлин) : Немачка, Шпанија, Србија, Турска, Италија, Исланд

ГРУПА Ц (Загреб): Хрватска, Словенија, Грчка, Македонија, Грузија, Холандија

ГРУПА Д (Рига): Летонија, Литванија, Украјина, Белгија, Чешка, Естонија

У осмину финала пласираће се по четири првопласиране екипе, а група у којој се налази Србија укршта се са групом А. Турнир ће бити одржан од 5. до 20. септембра.

Оно што би одмах требало истаћи је правило да ће Европско првенство бити квалификационо за одлазак на Олимпијске игре у Рију. Финалисти ће се пласирати директно, а екипе распоређене од трећег до шестог места отићи ће у интерконтиненталне квалификације, које ће бити организоване у јулу 2016. године.

Наша репрезентација, вицешампион света, није била учесник ОИ од Атине 2004. године.

Због одустајања Украјине од организације, ФИБА Европа поделила је турнир и први пут га организовала у пет градова - Монпеље, Лил (Француска), Берлин (Немачка), Загреб (Хрватска) и Летонија (Рига). Завршница ће бити одиграна на фудбалском стадиону Лила.

Домаћини су имали право да одаберу по једног ривала, који ће им донети комерцијално-маркетиншку добит, а српски кошаркаши - вицешампиони света - могли су у Ригу или Берлин.

Један од учесника жреба је и потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Бодирога. Заједно са њим актери су и Гордан Гиричек испред Хрватске, Раша Нестеровић испред Словеније, Антоан Ригодо испред Француске...

Нема дилеме да жреб није био наклоњен "орловима", осмоструким шампиона Европе, и да су упали у изузетно јаку групу. Дуел Србија - Шпанија био је "пројектован" и у полуфиналу овогодишњег Мундобаскета, али су Французи омели планове "фурији". У групној фази, Шпанци су убедљиво победили нашу селекцију, 89:73.

Репрезентација Немачке, шампион Европе из 1993. године (под вођством Светислава Пешића), претпрошлог лета је у Словенији заузела поражавајуће 17. место и јасно је да ће хтети да на свом терену дође до нокаут фазе.

Дирк Новицки, најбољи немачки кошаркаш у историји, тражио је у септембру од власника Даласа Марка Кјубана дозволу да наступи на Еуробаскету и добио је, тако да би требало очекивати да и он наступи у Берлину, после три пропуштена лета са репрезентацијом.

Јасно је и то да ће Турци имати велику прилику да први пут остваре значајан резултат и ван своје земље. Одавно је познато да пред својим навијачима традиционално изгледа и игра потпуно другачије, а нема дилеме да ће у Берлину наступити практично као домаћа селекција.

Италијанска репрезентација под вођством Симонеа Пјаниђанија изборила је пласман на другу узастопну завршницу Еуробаскета. У Словенији је изгубила управо од Србије утакмицу за седмо место, која је била и бараж за одлазак на ФИБА Светски куп у Шпанији. "Азури" су последњи значајан резултат на великом такмичењу направили 2004, када су играли финале Олимпијаских игара.

На Еуробаскету, које су освојили 1983. и 1999 (победили СР Југославију у полуфиналу), Италијани од 2003. године нису направили значајан резултат. Тада су, у Шведској, освојили бронзу, савладавши Француску.

Репрезентација Исланда први пут ће учествовати на Европском првенству.

Коментари / 0

Оставите коментар