Sale se samo nasmijao kad je video Špance!

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u Nemačkoj utakmice grupne faze Eurobasketa 2015. Kad je video da će igrati protiv Španije u grupi Aleksandar Đorđević se nasmejao.

Košarka 09.12.2014 | 00:00
Sale se samo nasmijao kad je video Špance!

Uoči glavnog dela žreba grupa za Evropsko prvenstvo u košarci sledeće godine, razjašnjena je prva dilema - reprezentacija Srbije igraće u Berlinu. Nedugo potom, dobili smo odgovor i na važnije pitanje:

"Orlovi" će igrati protiv Španije, Nemačke, Turske, Italije i Islanda!

EPILOG ŽREBA:

GRUPA A (Monpelje): Francuska, Finska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Izrael, Rusija

GRUPA B (Berlin) : Nemačka, Španija, Srbija, Turska, Italija, Island

GRUPA C (Zagreb): Hrvatska, Slovenija, Grčka, Makedonija, Gruzija, Holandija

GRUPA D (Riga): Letonija, Litvanija, Ukrajina, Belgija, Češka, Estonija

U osminu finala plasiraće se po četiri prvoplasirane ekipe, a grupa u kojoj se nalazi Srbija ukršta se sa grupom A. Turnir će biti održan od 5. do 20. septembra.

Ono što bi odmah trebalo istaći je pravilo da će Evropsko prvenstvo biti kvalifikaciono za odlazak na Olimpijske igre u Riju. Finalisti će se plasirati direktno, a ekipe raspoređene od trećeg do šestog mesta otići će u interkontinentalne kvalifikacije, koje će biti organizovane u julu 2016. godine.

Naša reprezentacija, vicešampion sveta, nije bila učesnik OI od Atine 2004. godine.

Zbog odustajanja Ukrajine od organizacije, FIBA Evropa podelila je turnir i prvi put ga organizovala u pet gradova - Monpelje, Lil (Francuska), Berlin (Nemačka), Zagreb (Hrvatska) i Letonija (Riga). Završnica će biti odigrana na fudbalskom stadionu Lila.

Domaćini su imali pravo da odaberu po jednog rivala, koji će im doneti komercijalno-marketinšku dobit, a srpski košarkaši - vicešampioni sveta - mogli su u Rigu ili Berlin.

Jedan od učesnika žreba je i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga. Zajedno sa njim akteri su i Gordan Giriček ispred Hrvatske, Raša Nesterović ispred Slovenije, Antoan Rigodo ispred Francuske...

Nema dileme da žreb nije bio naklonjen "orlovima", osmostrukim šampiona Evrope, i da su upali u izuzetno jaku grupu. Duel Srbija - Španija bio je "projektovan" i u polufinalu ovogodišnjeg Mundobasketa, ali su Francuzi omeli planove "furiji". U grupnoj fazi, Španci su ubedljivo pobedili našu selekciju, 89:73.

Reprezentacija Nemačke, šampion Evrope iz 1993. godine (pod vođstvom Svetislava Pešića), pretprošlog leta je u Sloveniji zauzela poražavajuće 17. mesto i jasno je da će hteti da na svom terenu dođe do nokaut faze.

Dirk Novicki, najbolji nemački košarkaš u istoriji, tražio je u septembru od vlasnika Dalasa Marka Kjubana dozvolu da nastupi na Eurobasketu i dobio je, tako da bi trebalo očekivati da i on nastupi u Berlinu, posle tri propuštena leta sa reprezentacijom.

Jasno je i to da će Turci imati veliku priliku da prvi put ostvare značajan rezultat i van svoje zemlje. Odavno je poznato da pred svojim navijačima tradicionalno izgleda i igra potpuno drugačije, a nema dileme da će u Berlinu nastupiti praktično kao domaća selekcija.

Italijanska reprezentacija pod vođstvom Simonea Pjaniđanija izborila je plasman na drugu uzastopnu završnicu Eurobasketa. U Sloveniji je izgubila upravo od Srbije utakmicu za sedmo mesto, koja je bila i baraž za odlazak na FIBA Svetski kup u Španiji. "Azuri" su poslednji značajan rezultat na velikom takmičenju napravili 2004, kada su igrali finale Olimpijaskih igara.

Na Eurobasketu, koje su osvojili 1983. i 1999 (pobedili SR Jugoslaviju u polufinalu), Italijani od 2003. godine nisu napravili značajan rezultat. Tada su, u Švedskoj, osvojili bronzu, savladavši Francusku.

Reprezentacija Islanda prvi put će učestvovati na Evropskom prvenstvu.

Komentari / 0

Ostavite komentar