Суд пушта Салаја на слободу

Основни суд у Брчком одбио је приједлог локалног Тужилаштва да оптуженом за ратне злочине над Србима Реџепу Салају званом Шок продужи боравак у притвору и умјесто тога изрекао му мјере забране.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 19:31
Суд пушта Салаја на слободу

Умјесто притвора Суд је наложио да оптуженом Салају буду одузете путне исправе, те му је забрањено да напусти боравиште и да путује, а наређено му је и да се повремено јавља полицији.

Секретар Тужилаштва Самир Бегановић подсјетио је да је Тужилаштво осам дана прије истека раније одређеног притвора поднијело приједлог Основном суду.

"На данашњем рочишту Суд је одбио приједлог Тужилаштва, оцијенивши да се успјешно вођење кривичног поступка може осигурати изреченим мјерама забране, те да у том случају нема разлога за продужење притвора, као мјере која теже погађа права оптуженог", рекао је Бегановић новинарима.

Бегановић каже да и послије данашњег одбијања приједлога за продужење притвора, Тужилаштво остаје на становишту да је ова мјера обезбјеђења присуства оптуженог кривичном поступку и даље неопхдна.

"Узимајући у обзир да оптужени има двојно држављанство и пријављено мјесто пребивалишта у другој држави, Тужилаштво је затражило продужење притвора.

Нема сумње да у таквим околностима постоји опасност од његовог бјекства, као што је то био случај при одређивању претходног продужења притвора", прецизирао је Бегановић.

Он је најавио да ће се Тужилаштво жалити на судску одлуку о изрицању мјера забране оптуженом и пуштању Салаја на слободу.

Салај је оптужен је да је као припадник војне формације ХОС, а касније 108. бригаде ХВО-а, током маја и јуна 1992. године у насељу Горњи Рахић починио ратни злочин над цивилним становништвом и ратним
заробљеницима српске националности.

На терет му је стављено да је у једном помоћном објекту у близини мјесне амбуланте, заједно са још два непозната лица, физички и психички злостављао једног цивила, те га потом одвезао у непознатом правцу и употребом хладног оружја лишио живота.

Коментари / 0

Оставите коментар