Sud pušta Salaja na slobodu

Osnovni sud u Brčkom odbio je prijedlog lokalnog Tužilaštva da optuženom za ratne zločine nad Srbima Redžepu Salaju zvanom Šok produži boravak u pritvoru i umjesto toga izrekao mu mjere zabrane.

Bosna i Hercegovina 08.12.2014 | 19:31
Sud pušta Salaja na slobodu

Umjesto pritvora Sud je naložio da optuženom Salaju budu oduzete putne isprave, te mu je zabranjeno da napusti boravište i da putuje, a naređeno mu je i da se povremeno javlja policiji.

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović podsjetio je da je Tužilaštvo osam dana prije isteka ranije određenog pritvora podnijelo prijedlog Osnovnom sudu.

"Na današnjem ročištu Sud je odbio prijedlog Tužilaštva, ocijenivši da se uspješno vođenje krivičnog postupka može osigurati izrečenim mjerama zabrane, te da u tom slučaju nema razloga za produženje pritvora, kao mjere koja teže pogađa prava optuženog", rekao je Beganović novinarima.

Beganović kaže da i poslije današnjeg odbijanja prijedloga za produženje pritvora, Tužilaštvo ostaje na stanovištu da je ova mjera obezbjeđenja prisustva optuženog krivičnom postupku i dalje neophdna.

"Uzimajući u obzir da optuženi ima dvojno državljanstvo i prijavljeno mjesto prebivališta u drugoj državi, Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora.

Nema sumnje da u takvim okolnostima postoji opasnost od njegovog bjekstva, kao što je to bio slučaj pri određivanju prethodnog produženja pritvora", precizirao je Beganović.

On je najavio da će se Tužilaštvo žaliti na sudsku odluku o izricanju mjera zabrane optuženom i puštanju Salaja na slobodu.

Salaj je optužen je da je kao pripadnik vojne formacije HOS, a kasnije 108. brigade HVO-a, tokom maja i juna 1992. godine u naselju Gornji Rahić počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim
zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno da je u jednom pomoćnom objektu u blizini mjesne ambulante, zajedno sa još dva nepoznata lica, fizički i psihički zlostavljao jednog civila, te ga potom odvezao u nepoznatom pravcu i upotrebom hladnog oružja lišio života.

Komentari / 0

Ostavite komentar