Превелика тежина убија као и пушење

Превелика тјелесна тежина и претилост могу скратити живот до осам година, закључили су стручњаци са универзитета МцГилл који су још открили да, узме ли се у обзир да претили људи чешће обољевају од дијабетеса и кардиоваскуларних болести, превелика тежина могла би им одузети готово 20 година здравог живота.

Здравље 07.12.2014 | 12:53
Превелика тежина убија као и пушење

Најновија студија о утицају тјелесне тежине на очекивани животни вијек објављена је у стручном часопису Тхе Ланцет Диабетес анд Ендоцринологy.

Водитељ студије Стевен Глоовер и колеге користили су податке прикупљене од 2003. до 2010. како би развили компјутерски модел за процјену ризика од дијабетеса и кардиоваскуларних болести код одраслих
различите тјелесне тежине.

Ти подаци који се односе на готово 4.000 особа искориштени су и за анализу колико дебљина скраћује живот и колико здравих година одузима.

Стручњаци су закључили да врло претиле особе могу изгубити до осам година, претиле до шест, а они с прекомјерном тежином до три године живота.

Такође су установили да је губитак здравих година два до четири пута већи у претилих људи него код оних одговарајуће тјелесне тежине.

Важан фактор су и године када је прекомјерна тежина накупљена, па су најгори резултати забиљежени код оних особа које су се удебљале у раној фази живота, кажу научници.

"Образац је јасан, што је особа тежа и млађа, то су горе посљедице за њезино здравље. У смислу очекиваног животног вијека, прекомјерна тежина је једнако штетна као пушење", рекао је Гровер.

Коментари / 0

Оставите коментар