Ко добија прекидом "Јужног тока"

Две важне вести су протекле недеље стигле из Анкаре. Прво је да Русија одустаје од изградње "Јужног тока", а друго је да ће градити гасовод ка Турској. Одмах је отворено питање – да ли је Турска највећи добитник губитка "Јужног тока" и коме још иде у прилог што гасовода неће бити?

Свијет 06.12.2014 | 16:59
Ко добија прекидом "Јужног тока"

Сједињене Државе никада нису бодриле "Јужни ток", али не може се рећи ни да су сада на добитку. Како се политички утицај поклапа са енергетским, већа моћ Америке у Европи плаћена је слабљењем у Малој Азији. Иако је споразум о снабдевању руским гасом имала још са Совјетским Савезом, Турска тек сада постаје кључни играч.

"Овим споразумом Турска добија важну продршку Русије и за неке своје политичке амбиције. Русија добија поузданог партнера у Турској, али и Турска добија и те како важан економски бенефит из целе ове приче", напомиње председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић.

Гасовод немају ни у најави, али се наши суседи већ радују. Како пише штампа у региону, Хрватска је ни крива ни дужна постала добитник, јер се све чешће помиње као транзитно место.

"Нека варијанта да би острво Крк могло да буде депо гаса, који би танкери из САД ту депоновали, а одакле би се они некаквим предстојећим цевоводима тарнспортовали даље. Али то је са становишта економске рационалности све прилично морска решења", подсећа професор Марко Маловић из Института економских наука.
Како поред сваког добитка стоји "али", не чуди што многи међу победницима виде и Русију.

Русија је ојачала утицај у Турској и није узалуд утрошила новац копајући гасовод испод мора, да би стала код бугарске обале и коначно - сад има оправдање да се потпуно окрене другим, већим тржиштима, као што је Кина.

Можда енергенти данас не цртају нове мапе света, али се на њима граде политичка савезништва.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

06.12.2014 16:24

Па зашто су онда овдашњи муслимани са простора ЕКС Југославије толико против Русије? Ако Русију прихвата и у њој своју шансу види Турска, а турску "наши" муслимани виде као своју узданицу - чему онда отровне стрелице које против Русује с времена на вријеме испаљује Изетбеговић млађи? Чини се да је Изетбеговић старији био много мудрији и никада Русију није стављао у негативан контекст... Умјесто да моли Бога за благонаклоност Русије и да гледа како се његова браћа Турци односе према њој - Бакир-ага, вјероватно киван на Бају и његове руске везе одапиње отровне стрелице према Русији...С једне стране додворавање Западу, а с друге стране демонстрација вјерског фундаментализма: одлазк на вјерски обред јуче, усред састанка са Могеринијевом и Ханом. Прави допринос у причи о "грађанској држави" - како је види Бакир-ага...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

06.12.2014 16:43

Нису ни Руси глупи када све саберес земље и број становниства кроз који би требао да теце јузни ток у њима нема као Турска. Казу сви Турци су онакви оваки, а једини Турци нису прихватили санкције да уведу Русима и ако су цланица НАТО савеза то довољно говори колики је утицај САД на Турску. Нису Турци Арапи, да како амер свира турцин мора да игра. Турска данас има са својом дијаспором 100 милиона становника и ако нема висе у НАТО савезу је најбројнија посље Америке у љусдству војна сила: САД 950000, Турска 750000. Имају своју војну индустрију и економски су стабилни. Паметније би било и Исламском свијету Турцима, Русима и Кинезима да се дрзе заједно као један азијски блок него да су једни против других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

06.12.2014 16:50

Није висе ЈУЗНИ ТОК", него "ТУЗНИ ЈОК".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селе

06.12.2014 18:31

Босњаци нису против Русије, Босњаци воле Русе и руски народ те добро знају вриједности руске заједнице и руског народа. Знају Босњаци и муслимани да су су им једини могуци пријатељи у овој глобализацији само Руси. А засто декларативно као мрзе Русе и све сто је руско? Само зато сто неки овдје својатају русе, сматрајуци да је православље основа за ту везу, а није тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изет

07.12.2014 08:45

За оксигена : А ко казе да су Муслимани против Русије ?Има их али има и Срба који су против Руса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

07.12.2014 14:00

За Изета: Поштовани Изете - нити сви Срби воле Русију, нити је сви муслимани мрзе... Али, овде је реч о вашим изабраним вођама, које сте ви бирали, можда су ти промакле те отровне стрелице које је Изетбеговић млађи недавно одапео. Потпуно је јасно да Руси у муслиманском свијету имају бројне пријатеље и велику међузависност са њима: Казахстан, Туркменистан, Иран, Сирија, све су то руски пријатељи. Ту је и Турска...али овде Бакир-ага трује добре везе са Русијом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

07.12.2014 14:39

Јеси ти оксиген опсједнут Бакиром,као Баја Алијом.губис ми се...

ОДГОВОРИТЕ