Ko dobija prekidom "Južnog toka"

Dve važne vesti su protekle nedelje stigle iz Ankare. Prvo je da Rusija odustaje od izgradnje "Južnog toka", a drugo je da će graditi gasovod ka Turskoj. Odmah je otvoreno pitanje – da li je Turska najveći dobitnik gubitka "Južnog toka" i kome još ide u prilog što gasovoda neće biti?

Svijet 06.12.2014 | 16:59
Ko dobija prekidom "Južnog toka"

Sjedinjene Države nikada nisu bodrile "Južni tok", ali ne može se reći ni da su sada na dobitku. Kako se politički uticaj poklapa sa energetskim, veća moć Amerike u Evropi plaćena je slabljenjem u Maloj Aziji. Iako je sporazum o snabdevanju ruskim gasom imala još sa Sovjetskim Savezom, Turska tek sada postaje ključni igrač.

"Ovim sporazumom Turska dobija važnu prodršku Rusije i za neke svoje političke ambicije. Rusija dobija pouzdanog partnera u Turskoj, ali i Turska dobija i te kako važan ekonomski benefit iz cele ove priče", napominje predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Gasovod nemaju ni u najavi, ali se naši susedi već raduju. Kako piše štampa u regionu, Hrvatska je ni kriva ni dužna postala dobitnik, jer se sve češće pominje kao tranzitno mesto.

"Neka varijanta da bi ostrvo Krk moglo da bude depo gasa, koji bi tankeri iz SAD tu deponovali, a odakle bi se oni nekakvim predstojećim cevovodima tarnsportovali dalje. Ali to je sa stanovišta ekonomske racionalnosti sve prilično morska rešenja", podseća profesor Marko Malović iz Instituta ekonomskih nauka.
Kako pored svakog dobitka stoji "ali", ne čudi što mnogi među pobednicima vide i Rusiju.

Rusija je ojačala uticaj u Turskoj i nije uzalud utrošila novac kopajući gasovod ispod mora, da bi stala kod bugarske obale i konačno - sad ima opravdanje da se potpuno okrene drugim, većim tržištima, kao što je Kina.

Možda energenti danas ne crtaju nove mape sveta, ali se na njima grade politička savezništva.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

06.12.2014 16:24

Па зашто су онда овдашњи муслимани са простора ЕКС Југославије толико против Русије? Ако Русију прихвата и у њој своју шансу види Турска, а турску "наши" муслимани виде као своју узданицу - чему онда отровне стрелице које против Русује с времена на вријеме испаљује Изетбеговић млађи? Чини се да је Изетбеговић старији био много мудрији и никада Русију није стављао у негативан контекст... Умјесто да моли Бога за благонаклоност Русије и да гледа како се његова браћа Турци односе према њој - Бакир-ага, вјероватно киван на Бају и његове руске везе одапиње отровне стрелице према Русији...С једне стране додворавање Западу, а с друге стране демонстрација вјерског фундаментализма: одлазк на вјерски обред јуче, усред састанка са Могеринијевом и Ханом. Прави допринос у причи о "грађанској држави" - како је види Бакир-ага...

ODGOVORITE
Name

JMO

06.12.2014 16:43

Nisu ni Rusi glupi kada sve saberes zemlje i broj stanovnistva kroz koji bi trebao da tece juzni tok u njima nema kao Turska. Kazu svi Turci su onakvi ovaki, a jedini Turci nisu prihvatili sankcije da uvedu Rusima i ako su clanica NATO saveza to dovoljno govori koliki je uticaj SAD na Tursku. Nisu Turci Arapi, da kako amer svira turcin mora da igra. Turska danas ima sa svojom dijasporom 100 miliona stanovnika i ako nema vise u NATO savezu je najbrojnija poslje Amerike u ljusdstvu vojna sila: SAD 950000, Turska 750000. Imaju svoju vojnu industriju i ekonomski su stabilni. Pametnije bi bilo i Islamskom svijetu Turcima, Rusima i Kinezima da se drze zajedno kao jedan azijski blok nego da su jedni protiv drugih.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

06.12.2014 16:50

Nije vise JUZNI TOK", nego "TUZNI JOK".

ODGOVORITE
Name

Sele

06.12.2014 18:31

Bosnjaci nisu protiv Rusije, Bosnjaci vole Ruse i ruski narod te dobro znaju vrijednosti ruske zajednice i ruskog naroda. Znaju Bosnjaci i muslimani da su su im jedini moguci prijatelji u ovoj globalizaciji samo Rusi. A zasto deklarativno kao mrze Ruse i sve sto je rusko? Samo zato sto neki ovdje svojataju ruse, smatrajuci da je pravoslavlje osnova za tu vezu, a nije tako.

ODGOVORITE
Name

izet

07.12.2014 08:45

Za oksigena : A ko kaze da su Muslimani protiv Rusije ?Ima ih ali ima i Srba koji su protiv Rusa !

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

07.12.2014 14:00

За Изета: Поштовани Изете - нити сви Срби воле Русију, нити је сви муслимани мрзе... Aли, овде је реч о вашим изабраним вођама, које сте ви бирали, можда су ти промакле те отровне стрелице које је Изетбеговић млађи недавно одапео. Потпуно је јасно да Руси у муслиманском свијету имају бројне пријатеље и велику међузависност са њима: Казахстан, Туркменистан, Иран, Сирија, све су то руски пријатељи. Ту је и Турска...aли овде Бакир-ага трује дoбре везе са Русијом...

ODGOVORITE
Name

JMO

07.12.2014 14:39

Jesi ti oksigen opsjednut Bakirom,kao Baja Alijom.gubis mi se...

ODGOVORITE