Нијемци кажу: Допинговани скоро сви Руси!

Светска антидопинг агенција (WАДА) саопштила је да ће у потпуности испитати чињенице о наводном систематском допингу у Русији, у којој је према немачком документарцу допинговано 99 одсто атлетичара. Такође се наводи и да је Светска атлетска федерација (ИААФ) у то упозната, и да прикрива злоупотребе.

Остали спортови 05.12.2014 | 08:00
Нијемци кажу: Допинговани скоро сви Руси!

Судећи по извештају Међународне атлетске федерације, Русија тренутно има 67 спортиста који служе казну због допинга.

WАДА је у септембру забранила коришћење ксенона, због навода у једном другом немачком документарцу да су тај гас користили као допинг руски спортисти на Зимским олимпијским играма у Сочију, на којима су били најуспешнији.

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) је саопштила да има ригорозан систем контроле допинга и да обавља годишње око 20.000 тестова.

Атлетски савез Русије (РАФ) саопштио је да су оптужбе лажне. Ипак, ИААФ и Светска антидопинг агенција (WАДА) објавиле су да ће истражити те тврдње.

"Већина, 99 одсто атлетичара који представљају Русију је користило забрањене супстанце. Можете набавити све, све што спортиста затражи", испричала је 25-годишња бивша бацачица диска Јевгенија Печерина у документарцу.

Печерина тренутно служи десетогодишњу суспензију због допинга, која истиче 2023. године, а 2011. је такође била кажњена, на две године.

Бивша победница маратона у Лондону Љиља Шобухова такође је причала, а како је навела, платила је 450.000 евра Атлетском савезу Русије да прикрије позитиван допинг тест. Она тренутно служи двогодишњу суспензију.

WАДА је саопштила да ће пажљиво размотрити оптужбе и да је та организација "већ добила неке информације и доказе који су изложени у документарцу". Прошле године је било позива на бојкот Светског првенства у атлетици у Русији због повезаности са допингом.

Коментари / 0

Оставите коментар