Nijemci kažu: Dopingovani skoro svi Rusi!

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da će u potpunosti ispitati činjenice o navodnom sistematskom dopingu u Rusiji, u kojoj je prema nemačkom dokumentarcu dopingovano 99 odsto atletičara. Takođe se navodi i da je Svetska atletska federacija (IAAF) u to upoznata, i da prikriva zloupotrebe.

Ostali sportovi 05.12.2014 | 08:00
Nijemci kažu: Dopingovani skoro svi Rusi!

Sudeći po izveštaju Međunarodne atletske federacije, Rusija trenutno ima 67 sportista koji služe kaznu zbog dopinga.

WADA je u septembru zabranila korišćenje ksenona, zbog navoda u jednom drugom nemačkom dokumentarcu da su taj gas koristili kao doping ruski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, na kojima su bili najuspešniji.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je saopštila da ima rigorozan sistem kontrole dopinga i da obavlja godišnje oko 20.000 testova.

Atletski savez Rusije (RAF) saopštio je da su optužbe lažne. Ipak, IAAF i Svetska antidoping agencija (WADA) objavile su da će istražiti te tvrdnje.

"Većina, 99 odsto atletičara koji predstavljaju Rusiju je koristilo zabranjene supstance. Možete nabaviti sve, sve što sportista zatraži", ispričala je 25-godišnja bivša bacačica diska Jevgenija Pečerina u dokumentarcu.

Pečerina trenutno služi desetogodišnju suspenziju zbog dopinga, koja ističe 2023. godine, a 2011. je takođe bila kažnjena, na dve godine.

Bivša pobednica maratona u Londonu Ljilja Šobuhova takođe je pričala, a kako je navela, platila je 450.000 evra Atletskom savezu Rusije da prikrije pozitivan doping test. Ona trenutno služi dvogodišnju suspenziju.

WADA je saopštila da će pažljivo razmotriti optužbe i da je ta organizacija "već dobila neke informacije i dokaze koji su izloženi u dokumentarcu". Prošle godine je bilo poziva na bojkot Svetskog prvenstva u atletici u Rusiji zbog povezanosti sa dopingom.

Komentari / 0

Ostavite komentar