БиХ је "сигурна земља поријекла"

Захтјеви за азил држављана БиХ убудуће ће бити одбијени као "очито неосновани", чиме ће поступак обраде захтјева бити знатно убрзан, саопшено је из њемачке Амбасаде у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.12.2014 | 12:20
БиХ је "сигурна земља поријекла"

 У саопштењу се наводи да ће БиХ бити уврштена у категорију "сигурних земаља поријекла", када је ријеч о праву на азил, пошто у њој нема пријетње од прогона.

Из Амбасаде подсјећају да је у Њемачкој 6. новембра ступио на снагу Закон о уврштавању других земаља као сигурне земље поријекла и за лакши приступ тржишту рада за тражиоце азила и странце са ограниченим боравком, тако да ће убудуће захтјеви за азил држављана БиХ бити одбијени као "очито неоснован".

Тиме ће се поступак обраде захтјева за азил знатно убрзати, истичу у Амбасади.Претпоставку да је захтјев "очито неоснован", подносилац захтјева може у појединачним случајевима оповргнути ако докаже да у његовом случају пријети прогон, наводи се у саопштењу.Истовремено, нови закон доноси са собом и олакшице за подносиоце захтјева за азил и странце са ограниченим боравком /Дулдинг/ у Њемачкој, тако да они убудуће смију начелно радити већ послије три мјесеца.

Коментари / 0

Оставите коментар