BiH je "sigurna zemlja porijekla"

Zahtjevi za azil državljana BiH ubuduće će biti odbijeni kao "očito neosnovani", čime će postupak obrade zahtjeva biti znatno ubrzan, saopšeno je iz njemačke Ambasade u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.12.2014 | 12:20
BiH je "sigurna zemlja porijekla"

 U saopštenju se navodi da će BiH biti uvrštena u kategoriju "sigurnih zemalja porijekla", kada je riječ o pravu na azil, pošto u njoj nema prijetnje od progona.

Iz Ambasade podsjećaju da je u NJemačkoj 6. novembra stupio na snagu Zakon o uvrštavanju drugih zemalja kao sigurne zemlje porijekla i za lakši pristup tržištu rada za tražioce azila i strance sa ograničenim boravkom, tako da će ubuduće zahtjevi za azil državljana BiH biti odbijeni kao "očito neosnovan".

Time će se postupak obrade zahtjeva za azil znatno ubrzati, ističu u Ambasadi.Pretpostavku da je zahtjev "očito neosnovan", podnosilac zahtjeva može u pojedinačnim slučajevima opovrgnuti ako dokaže da u njegovom slučaju prijeti progon, navodi se u saopštenju.Istovremeno, novi zakon donosi sa sobom i olakšice za podnosioce zahtjeva za azil i strance sa ograničenim boravkom /Dulding/ u NJemačkoj, tako da oni ubuduće smiju načelno raditi već poslije tri mjeseca.

Komentari / 0

Ostavite komentar