Ко све има право на дипломатски пасош?

Осим дипломата који су запослени у сједишту Министарства иностраних послова и у дипломатско-конзуларној мрежи у иностранству, право на дипломатске пасоше Босне и Херцеговине имају и високи званичници на државном и ентитетском нивоу, носиоци високих правосудних и тужилачких функција, директори најзначајнијих државних агенција, вјерских заједница, показује анализа Анадолије.

Босна и Херцеговина 03.12.2014 | 10:50
Ко све има право на дипломатски пасош?

Дипломатске пасоше и визе држављанима Босне и Херцеговине издаје и рок важења продужава Министарство иностраних послова у складу са одредбама Закона о путним исправама Босне и Херцеговине и Правилника о издавању дипломатских пасоша и виза. Ове документи се издају са роком важења пет година. Дипломатски пасош мора бити снабдјевен дипломатском визом за путовање у иностранство.

Једно лице не може истовремено посједовати дипломатски и службени пасош.

И поглавари вјерских заједница на листи "А"

У складу са тим одредбама, право на дипломатски пасош Босне и Херцеговине имају предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући, чланови Савјета министара БиХ и замјеници државних министара, те по функцији предсједавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ - Представничког и Дома народа.

Предсједници Уставног, Суда БиХ и главни тужилац БиХ су, такође, они који се налазе на списку особа које имају право на дипломатски пасош БиХ. Исто важи и за директора Обавјештајно сигурносне агенције (ОСА) БиХ и директора Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) БиХ.

Носиоци дипломатског пасоша Босне и Херцеговине могу бити предсједници бх. ентитета ФБиХ и РС-а, њихови потпредсједници, те предсједници ентитетских влада.

На листи "А" оних који имају право на дипломатски пасош Босне и Херцеговине налазе се и поглавари вјерских заједница, начелник заједничког штаба Оружаних снага БиХ те каријерни амбасадори и генерални конзули БиХ у пензији који су на раду у Министарству иностраних послова БиХ провели најмање 10 година.

Право на дипломатски пасош имају и бивши високи државни званичници, али само они који су те дужности обављали након усвајања Устава Босне и Херцеговине, послије ратних сукоба и уколико нису прије времена смијењени са те дужности. У ту категорију спадају бивши чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара БиХ и министри иностраних послова БиХ.

Њима се дипломатска виза издаје са роком важења двије године за више путовања.

Остали који имају право на дипломатске пасоше

Листа "Б" оних који имају право на дипломатске пасоше БиХ у сврху службених путовања сачињена је од генералног секретара Предсједништва БиХ и савјетника чланова Предсједништва БиХ, те министара у ентитетским владама ФБиХ и РС-а, као и два поглавара вјерских заједница који су у Међурелигијском савјету БиХ. Дипломатска виза за носиоце са листе "Б" издаје се на годину дана, за више путовања.

Уз наведене, дипломатски пасош се може издати и члановима државних делегација и дипломатским куририма који се именују за сваки посебни случај, а који су стално именовани на те функције. Њима, као осталим носиоцима дипломатских пасоша, дипломатска виза се издаје са роком од три мјесеца за једно путовање, а изузетно када за то постоје оправдани разлози, на шест мјесеци за више путовања.

Захтјев за издавање дипломатског пасоша и виза, односно продужење рока важења дипломатске визе, подноси надлежни орган Босне и Херцеговине, односно ентитета.

За чланове државних делегација захтјев подноси Скупштина Босне и Херцеговине, Предсједништво Босне и Херцеговине или Савјет министара и уз њега прилаже одлуку о образовању, саставу и упућивању делегације у иностранство. Захтјев се подноси најмање десет дана прије намјераваног путовања. У рок је урачунато и вријеме потребно за прибављање виза страних држава.

Дипломатски пасош неће се издати, нити ће се издати виза лицу у погледу кога постоје разлози предвиђени чланом 21. Закона о путним исправама, као ни раднику Министарства против кога се води дисциплински поступак, односно који је кажњен дисциплинском мјером због теже повреде радне дужности.

Извор: Фронтал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

И МЕНИ

03.12.2014 12:00

СМАТРАМ ДА И МЕНИ ТРЕБА ДАТИ ДИП.ПАСОС ЈЕР САМ И ЈА ФИЛОЗОФ И БИЦУ ДОБАР ДИПЛОМАТА,КАО И СВИ ДРУГИ НОСИОЦИ ТОГ ДОКУМЕНТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.12.2014 15:11

Какве имају ови из Горње Маоце јесу ли дипломатски или неки други посто путују гдје хоце и немају проблема за путовање јер ови са босанским гдје год кренес треба показати на граници колико имас пара гдје идес итд.

ОДГОВОРИТЕ