Дачић: Не осуђивати Београд

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оштро је критиковао резолуцију Европског парламента о Војиславу Шешељу, оцјењујући да "треба да буде осуђена Шешељева политика, а не и Србија".

Србија 02.12.2014 | 13:09
Дачић: Не осуђивати Београд

Дачић је на састанку шефова спољних послова земаља западног Балкана у Европском парламенту у Бриселу изразио жаљење што је дошло до отказивања његове посјете Загребу прошле недјеље, као и због отказивања посјете премијера Хрватске Зорана Милановића Београду, пренијели су београдски медији.

"Наставићемо са реформама и развојем регионалне сарадње, као што ћемо наставити и са усклађивањем наше спољне политике са европском", рекао је Дачић, упозоривши да је тешко градити мир и стабилност у региону, а да их је врло лако разградити и као примјер навео резолуцију о Шешељу.

Дачић је напоменуо да Србија није учествовала у одлуци Хашког трибунала да пусти Шешеља, нити је Трибунал поставио икакве услове, те да се Србија јасно оградила од Шешељеве политике и да се то не види само из изборних резултата, него и кроз изјаве које су он и други чланови Владе Србије давали протекле недјеље.Према његовим ријечима, хашко тужилаштво није се жалило на одлуку о пуштању док је Шешељ био у Хагу, а сада се жали када је Шешељ у Београду.Дачић је рекао да се Србија промијенила у односу на деведесете године и да је и само присуство министара из региона на овој конференцији доказ томе.

Говорећи о суочавању са прошлошћу, Дачић је критиковао Европски парламент као и представнике Косова на скупу, што "нису поменули неопходност формирања посебног суда за злочине над Србима". "Зашто нико, али баш нико, није говорио о томе?", упитао је Дачић.

Након Дачићевог излагања, посланик Европског парламента Андреј Пленковић, који је иницирао резолуцију о Шешељу, рекао је да се од Србије очекивало и још се очекује да се јасно огради од Шешељевог говора мржње. 

Коментари / 0

Оставите коментар