Dačić: Ne osuđivati Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je kritikovao rezoluciju Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, ocjenjujući da "treba da bude osuđena Šešeljeva politika, a ne i Srbija".

Srbija 02.12.2014 | 13:09
Dačić: Ne osuđivati Beograd

Dačić je na sastanku šefova spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu u Briselu izrazio žaljenje što je došlo do otkazivanja njegove posjete Zagrebu prošle nedjelje, kao i zbog otkazivanja posjete premijera Hrvatske Zorana Milanovića Beogradu, prenijeli su beogradski mediji.

"Nastavićemo sa reformama i razvojem regionalne saradnje, kao što ćemo nastaviti i sa usklađivanjem naše spoljne politike sa evropskom", rekao je Dačić, upozorivši da je teško graditi mir i stabilnost u regionu, a da ih je vrlo lako razgraditi i kao primjer naveo rezoluciju o Šešelju.

Dačić je napomenuo da Srbija nije učestvovala u odluci Haškog tribunala da pusti Šešelja, niti je Tribunal postavio ikakve uslove, te da se Srbija jasno ogradila od Šešeljeve politike i da se to ne vidi samo iz izbornih rezultata, nego i kroz izjave koje su on i drugi članovi Vlade Srbije davali protekle nedjelje.Prema njegovim riječima, haško tužilaštvo nije se žalilo na odluku o puštanju dok je Šešelj bio u Hagu, a sada se žali kada je Šešelj u Beogradu.Dačić je rekao da se Srbija promijenila u odnosu na devedesete godine i da je i samo prisustvo ministara iz regiona na ovoj konferenciji dokaz tome.

Govoreći o suočavanju sa prošlošću, Dačić je kritikovao Evropski parlament kao i predstavnike Kosova na skupu, što "nisu pomenuli neophodnost formiranja posebnog suda za zločine nad Srbima". "Zašto niko, ali baš niko, nije govorio o tome?", upitao je Dačić.

Nakon Dačićevog izlaganja, poslanik Evropskog parlamenta Andrej Plenković, koji je inicirao rezoluciju o Šešelju, rekao je da se od Srbije očekivalo i još se očekuje da se jasno ogradi od Šešeljevog govora mržnje. 

Komentari / 0

Ostavite komentar