Хаг ће донијети политичку одлуку за Шешеља

Министар рада и социјалних питања Србије Александар Вулин рекао је да очекује да ће Хашки трибунал поново донети политичку одлуку поводом захтева хашког тужилаштва да се Војислав Шешељ врати у Хаг.

Србија 02.12.2014 | 10:15
Хаг ће донијети политичку одлуку за Шешеља

Вулин је додао да очекује да ће суд у Хагу донети политичку одлуку, као што је донео политичку одлуку да пусти Шешеља и да ће тражити од Србије да га ухапси, позивајући се на Закон о сарадњи са Хагом, "иако га Србија није ни пуштала, ни затварала".

Он претпоставља да ће "онда Шешељеве присталице покушати да окупе неке људе, који треба да направе сукоб са полицијом".

"И онда ће цела Србија да гледа како Срби туку Србе и цео свет ће да буде веома задовољан, односно они који нас не воле, а они који нас воле биће веома тужни, јер Срби опет туку Србе. Надам се да ћемо овај сценарио избећи, јер ћемо дати све од себе да се тако нешто не деси", рекао је Вулин за РТС.

Он је додао да у Србији постоји Закон о сарадњи са Хагом и да ће се он поштовати, јер је Србија правна држава.

"Молим судско веће, оставите га, као што сте га и пустили. Знам да сте разочарани његовим слабим учинком и што ништа није могао да промени у политичком смислу. Немојте да правите још већу несрећу међу Србима", нагласио је Вулин.

Он је рекао да то што је хашко тужилаштво затражило враћање Шешеља у Хаг није ништа ново и поновио да је његово пуштање на слободу служило да се дестабилизује Србија.

"Када је Шешељ пуштен рекао сам да ће доћи тренутак када ће од нас тражити да га вратимо у Хаг, да ће он одбити да се преда и да се призива велика несрећа. Све смо то знали, све смо очекивали", рекао је Вулин.

Тужилаштво Трибунала у Хагу затражило је јуче од судског већа да укине одлуку о привременом пуштању на слободу председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, јер је својим понашањем "директно нарушио основе одлуке Судског већа о његовом ослобађању".

Председник СРС Војислав Шешељ се 12. новембра, после скоро 12 година, вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.

Судско веће Хашког трибунала донело је 6. новембра одлуку да Војислав Шешељ буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србије претходно је трибуналу доставила гаранције.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx. yyyy

02.12.2014 10:24

Без коментара на овај безобразлук медународне заједнице.Треба сада вуци мудре потезе.А ста је сада мудро? Е то је питање

ОДГОВОРИТЕ