Hag će donijeti političku odluku za Šešelja

Ministar rada i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da očekuje da će Haški tribunal ponovo doneti političku odluku povodom zahteva haškog tužilaštva da se Vojislav Šešelj vrati u Hag.

Srbija 02.12.2014 | 10:15
Hag će donijeti političku odluku za Šešelja

Vulin je dodao da očekuje da će sud u Hagu doneti političku odluku, kao što je doneo političku odluku da pusti Šešelja i da će tražiti od Srbije da ga uhapsi, pozivajući se na Zakon o saradnji sa Hagom, "iako ga Srbija nije ni puštala, ni zatvarala".

On pretpostavlja da će "onda Šešeljeve pristalice pokušati da okupe neke ljude, koji treba da naprave sukob sa policijom".

"I onda će cela Srbija da gleda kako Srbi tuku Srbe i ceo svet će da bude veoma zadovoljan, odnosno oni koji nas ne vole, a oni koji nas vole biće veoma tužni, jer Srbi opet tuku Srbe. Nadam se da ćemo ovaj scenario izbeći, jer ćemo dati sve od sebe da se tako nešto ne desi", rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da u Srbiji postoji Zakon o saradnji sa Hagom i da će se on poštovati, jer je Srbija pravna država.

"Molim sudsko veće, ostavite ga, kao što ste ga i pustili. Znam da ste razočarani njegovim slabim učinkom i što ništa nije mogao da promeni u političkom smislu. Nemojte da pravite još veću nesreću među Srbima", naglasio je Vulin.

On je rekao da to što je haško tužilaštvo zatražilo vraćanje Šešelja u Hag nije ništa novo i ponovio da je njegovo puštanje na slobodu služilo da se destabilizuje Srbija.

"Kada je Šešelj pušten rekao sam da će doći trenutak kada će od nas tražiti da ga vratimo u Hag, da će on odbiti da se preda i da se priziva velika nesreća. Sve smo to znali, sve smo očekivali", rekao je Vulin.

Tužilaštvo Tribunala u Hagu zatražilo je juče od sudskog veća da ukine odluku o privremenom puštanju na slobodu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, jer je svojim ponašanjem "direktno narušio osnove odluke Sudskog veća o njegovom oslobađanju".

Predsednik SRS Vojislav Šešelj se 12. novembra, posle skoro 12 godina, vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxx. yyyy

02.12.2014 10:24

Bez komentara na ovaj bezobrazluk medunarodne zajednice.Treba sada vuci mudre poteze.A sta je sada mudro? E to je pitanje

ODGOVORITE