Вучић: Резолуција ЕП вријеђа Србију

Резолуција Европског парламента је увредљива и узнемирујућа и иза ње се крију или лицемерје или жеља да се науди Србији, каже премијер Александар Вучић.

Србија 27.11.2014 | 16:50
Вучић: Резолуција ЕП вријеђа Србију

Вучић је, реагујући на резолуцију ЕП којом се позивају власти у Србији да се "ограде од изјава Војсилава Шешеља", навео да њу не  разумеју ни посланици ЕП.

"Нисмо желели да се скривамо и бежимо од нечега што нисмо разумели и оно што, чини нам се, не разумеју ни они што су за то гласали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ЕП изашао у сусрет мржњи, ксенофобији и утварама из прошлости, уместо да "помогне коначном затварању балканских рана".

Он је навео да сам акт није важан, јер није обавезујући и "не представља практично ништа", али представља важне ствари које би требало указати грађанима Србије.

"Ово је требало да буде као неки наук грађанима Србије, да виде како се односе према нама, шта је то што стварно мисле о нама и са каквим мукама и тешкоћама ћемо се суочавати, мада су неке објективне, на нашем европском путу и у нашој блиској будућности", рекао је Вучић.

Премијер се захвалио бугарским посланицима и Тањи Фајон, који су "покушали да уразуме остале посланике".

Вучић је рекао да је у случају резолуције ЕП у питању или лицемерје невиђених размера или жеља да се Србији нанесе штета.

"Нема трећег. Не постоји ништа у данашњој Србији што може да повеже нашу власт и Војислава Шешеља, о којем нећу ни да причам", рекао је премијер.

"Они који су поднели резолуцију хтели су да унизе углед Србије, јер она више није мала и безначајна као што је била, није више врећа за ударање. Више јој економија неће бити слабија него што је била, јер постоје параметри који показују како ће изгледати нека земља за две или три године и из тих параметара се види да ћемо имати светлију будућност него неки други уз региона", рекао је Вучић.

Он је рекао да је посао владе да настави да се бори за Србију, да буде боље место за живот грађана.

"Ко је пустио Шешеља из Хага, ми или ви? Да ли сте нас питали? Не. Ми смо бринули о свом грађанину. Нисте нас обавестили о условима под којима га пуштате. Имали сте једне услове пре 6 месеци, избрисали их и нисте нас обавестили. Шешељева политика у Србији више не постоји. Да ли треба ту фигуру, коју здушно подржавате, јер немате други начин за прављење изборних кампања осим мржње према Србији, да хапсимо због
речи мржње према мени или Томиславу Николићу", рекао је Вучић.

"Зашто нисте донели резолуцију ЕП о Шимунићу нацисти, о Томпсону, о Готовини, оптуженом за најтеже ратне злочине?", упитао је Вучић.

Европски парламент је раније данас усвојио резолуцију о лидеру СРС Војиславу Шешељу у којој се критикују његове изјаве, Србија, као и Хашки трибунал, који се позива да преиспита услове његовог пуштања на слободу.

Грађански одбор за људска права из Загреба је раније објавио да Војислав Шешељ нема подршку власти у Србији, али да би званични Београд требало да осуди његове изјаве.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић сматра да Војислав Шешељ не заслужује резолуцију Европског парламента, нити декларацију хрватског Сабора.

Председник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон изјавио је да се иступима Војислава Шешеља непотребно придаје превелика пажња.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дарко

27.11.2014 16:40

Хрвати се никад неће промијенити зато са њима нема среће у заједници, ово је само почетак шта све долази ако Србија настави ка ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара

27.11.2014 17:40

Браво тако и треба кад су људи у Србији луди. Доћи ће нам и Додикова политика главе ако наставимо овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Властоје

27.11.2014 22:34

Ако ико треба да да се преиспита то је Хрватска, која је била главна за градјански рат у Југославији и највисе је произвела непријатеља. Хрвати су по налогу Западњака позурили да невином цовеку приписују не истине да не би Србија донела резолуцију са аргументима против доказане истине и злоцина које је на нела српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У шта год Хрватска удје, то се распада

28.11.2014 17:14

Чим развали ЕУ, и Хрватска се распада.

ОДГОВОРИТЕ