БиХ с највећим ризиком од тероризма

На мапи свијета која приказује земље у којима је ризик од тероризма највећи, БиХ се нашла на 86. позицији, чиме је "освојила" најгоре мјесто у поређењу са државама у окружењу, те једно од најлошијих у региону.

Босна и Херцеговина 25.11.2014 | 08:34
БиХ с највећим ризиком од тероризма

У извјештају аустралијског Института за економију и мир, који је пренио портал "Бизнис инсајдер", Хрватска је на 105, Србија на 89, а Црна Гора на 87. позицији. Словенија је на 124, а Албанија на 107. мјесту, а Косово које је третирано као држава налази се на 54. мјесту, од укупно 162 земље обухваћене извјештајем.

Стручњаци за безбједност кажу да аргумената за тврдњу да је БиХ "најкрцатије терористичко легло" у односу на "комшије" има на претек, те подсјећају да се стотине држављана БиХ бори на страним ратиштима, као што су Ирак и Сирија.

Стручњак за безбједност Зоран Драгишић рекао је за "Независне новине" да је БиХ, прије свега због веома лошег историјског искуства, уз Косово и Албанију, земља која је највише изложена тероризму.

"Ево, говори се да је више од 350 грађана БиХ отишло у Сирију и Ирак и боре се на страни ИСИЛ-а, док је неутврђен број грађана пореклом из БиХ који су преко западних земаља отишли у џихад", каже Драгишић.

Он истиче да су све то показатељи да је БиХ угрожена земља. Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић подсјећа да је овај извјештај само један у низу оних са сличним упозорењима.

"Најважније је да се домаћа јавност позабави тиме, да се о томе много више говори и пише, те да се носиоци власти много озбиљније тим проблемом позабаве. Правосуђе мора да изађе на крај с тим. Морају се ствари почети мијењати, али то у БиХ споро иде", рекла је Мајкићева.

"Бизнис инсајдер" упозорава да је број људи убијених у терористичким нападима широм свијета у 2013. години "скочио" за чак 61 одсто у односу на 2012. годину.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

забринут

25.11.2014 12:13

Не могу да вјерујем да нико од ових сталних коментатора политике и политичара не коментарише овако озбиљну ствар. Или и не читају овакве чланке или се још забављају са политичарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

терориста

25.11.2014 16:50

По овој статистики и Њемацка би требала да буде на првом мијесту хехехе.Управу су да смо ми у врху на листи тероризма.Нас сваки дан терорису политицари попут Дусанке Мајкиц и Додика,Бакира и Цовица сваки дан.Узели су ми дијетинство па су ми узели младост и сада их гледам како це ми и старост узети,ако дозивим.

ОДГОВОРИТЕ