BiH s najvećim rizikom od terorizma

Na mapi svijeta koja prikazuje zemlje u kojima je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na 86. poziciji, čime je "osvojila" najgore mjesto u poređenju sa državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regionu.

Bosna i Hercegovina 25.11.2014 | 08:34
BiH s najvećim rizikom od terorizma

U izvještaju australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal "Biznis insajder", Hrvatska je na 105, Srbija na 89, a Crna Gora na 87. poziciji. Slovenija je na 124, a Albanija na 107. mjestu, a Kosovo koje je tretirano kao država nalazi se na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje obuhvaćene izvještajem.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da argumenata za tvrdnju da je BiH "najkrcatije terorističko leglo" u odnosu na "komšije" ima na pretek, te podsjećaju da se stotine državljana BiH bori na stranim ratištima, kao što su Irak i Sirija.

Stručnjak za bezbjednost Zoran Dragišić rekao je za "Nezavisne novine" da je BiH, prije svega zbog veoma lošeg istorijskog iskustva, uz Kosovo i Albaniju, zemlja koja je najviše izložena terorizmu.

"Evo, govori se da je više od 350 građana BiH otišlo u Siriju i Irak i bore se na strani ISIL-a, dok je neutvrđen broj građana poreklom iz BiH koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad", kaže Dragišić.

On ističe da su sve to pokazatelji da je BiH ugrožena zemlja. Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić podsjeća da je ovaj izvještaj samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima.

"Najvažnije je da se domaća javnost pozabavi time, da se o tome mnogo više govori i piše, te da se nosioci vlasti mnogo ozbiljnije tim problemom pozabave. Pravosuđe mora da izađe na kraj s tim. Moraju se stvari početi mijenjati, ali to u BiH sporo ide", rekla je Majkićeva.

"Biznis insajder" upozorava da je broj ljudi ubijenih u terorističkim napadima širom svijeta u 2013. godini "skočio" za čak 61 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zabrinut

25.11.2014 12:13

Ne mogu da vjerujem da niko od ovih stalnih komentatora politike i političara ne komentariše ovako ozbiljnu stvar. Ili i ne čitaju ovakve članke ili se još zabavljaju sa političarima.

ODGOVORITE
Name

terorista

25.11.2014 16:50

Po ovoj statistiki i Njemacka bi trebala da bude na prvom mijestu hehehe.Upravu su da smo mi u vrhu na listi terorizma.Nas svaki dan terorisu politicari poput Dusanke Majkic i Dodika,Bakira i Covica svaki dan.Uzeli su mi dijetinstvo pa su mi uzeli mladost i sada ih gledam kako ce mi i starost uzeti,ako dozivim.

ODGOVORITE