У БиХ падају цијене горива

Цијене горива на појединим пумпама у Босни и Херцеговини од овог викенда ниже су и до 30 пфенинга по литру него претходних дана, а пад цијена горива на свим пумпама у држави очекује се наредних дана.

Босна и Херцеговина 22.11.2014 | 12:32
У БиХ падају цијене горива

Пад цијена на БиХ тржишту нафте усљедио је након пада цијене барела на свјетском тржишту, која је за око 30 одсто нижа него почетком године, и у новембру се креће око 75 долара по барелу.

Из Г–петрола, који управља Газпромовим пумпама у БиХ потврдили су за агенцију Патриа да су цијене горива на њиховим пумпама снижене. У неким дијеловима, као што је Бијељина, цијена дизела је чак и испод 2 КМ, што је најнижа цијена литра дизела забиљежена у БиХ посљедњих неколико година.

Из највеће БиХ нафтне компаније Хифа рекли су да је добро што су се стекли услови за снижење цијена горива, јер то се неће одразити само на стандард грађана који користе аутомобиле, већ ће пад цијене горива директно растеретити домаћу привреду и побољшати услове пословања у земљи.

Босна и Херцеговина је и до сада имала најниже цијене горива у односу на регион.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

босс

22.11.2014 12:16

Колико навијају пиштоље, колико продају на црно и то је скупо гориво... Реална цијена је она цијена која је велепродајна у рафинерији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

22.11.2014 12:24

Сва снижења цијене горива код нас су више него смијешна. Када се држава уграђује са невјероватно високом акцизом и порезима у саму цијену. Али нека и ово буде охрабрујућа вијест (само да се лакташенко и компанија не почну хвалити да је то њихов успјех јер све је могуће да се искористи у овим данима формирања власти). Цијена горива пада а да ли ће и цијене свега осталога да појефтине код нас јер све је везано за ту цијену (бар су сви наврат на нос поскупљивали сваки производ некада прије правдајући се цијеном горива). Цијена барела на тржишту је у паду да би се ослабила Русија и њен извоз (економија) а не из разлога што нафте има више него што тржиште тражи (принцип је једноставан, екипа се скупи и каже цијена ће бити толика и толика и тачка). Све је у функцији интереса некога на Западу а ми се само можемо надати појефтињењу свега и свачега што треба да буде логичан ток! Кажем надати јер само то нам је остало.

ОДГОВОРИТЕ