U BiH padaju cijene goriva

Cijene goriva na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini od ovog vikenda niže su i do 30 pfeninga po litru nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim pumpama u državi očekuje se narednih dana.

Bosna i Hercegovina 22.11.2014 | 12:32
U BiH padaju cijene goriva

Pad cijena na BiH tržištu nafte usljedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 odsto niža nego početkom godine, i u novembru se kreće oko 75 dolara po barelu.

Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim pumpama u BiH potvrdili su za agenciju Patria da su cijene goriva na njihovim pumpama snižene. U nekim dijelovima, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litra dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina.

Iz najveće BiH naftne kompanije Hifa rekli su da je dobro što su se stekli uslovi za sniženje cijena goriva, jer to se neće odraziti samo na standard građana koji koriste automobile, već će pad cijene goriva direktno rasteretiti domaću privredu i poboljšati uslove poslovanja u zemlji.

Bosna i Hercegovina je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na region.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

boss

22.11.2014 12:16

Koliko navijaju pištolje, koliko prodaju na crno i to je skupo gorivo... Realna cijena je ona cijena koja je veleprodajna u rafineriji...

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

22.11.2014 12:24

Sva sniženja cijene goriva kod nas su više nego smiješna. Kada se država ugrađuje sa nevjerovatno visokom akcizom i porezima u samu cijenu. Ali neka i ovo bude ohrabrujuća vijest (samo da se laktašenko i kompanija ne počnu hvaliti da je to njihov uspjeh jer sve je moguće da se iskoristi u ovim danima formiranja vlasti). Cijena goriva pada a da li će i cijene svega ostaloga da pojeftine kod nas jer sve je vezano za tu cijenu (bar su svi navrat na nos poskupljivali svaki proizvod nekada prije pravdajući se cijenom goriva). Cijena barela na tržištu je u padu da bi se oslabila Rusija i njen izvoz (ekonomija) a ne iz razloga što nafte ima više nego što tržište traži (princip je jednostavan, ekipa se skupi i kaže cijena će biti tolika i tolika i tačka). Sve je u funkciji interesa nekoga na Zapadu a mi se samo možemo nadati pojeftinjenju svega i svačega što treba da bude logičan tok! Kažem nadati jer samo to nam je ostalo.

ODGOVORITE