Без промјена Дејтонског споразума

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је у изјави Срну да је Дејтонски мировни споразум добро рјешење за БиХ и истакао да не очекује да ће бити мијењан у неком разумном временском периоду.

Босна и Херцеговина 20.11.2014 | 08:18
Без промјена Дејтонског споразума

Он је, поводом предстојеће деветнаестогодишњице потписивања Дејтонског мировног споразума, истакао да је тај споразум рјешење које ће још годинама бити суштински оквир за функционисање БиХ.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске каже да му не дјелују као реалне велике и крупне промјене Дејтонског споразума.

Иванић сматра да је 21. новембар – дан када је 1995. године постигнут Дејтонски мировни споразум значајан датум, јер је тим споразумом заустављен рат и омогућено нормалним људима да могу да постигну рјешења ако хоће.

Коментаришући чињеницу да је 21. новембар у Републици Српској празник, а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ није, Иванић је рекао да свако има право да сам одлучује, али и да би требало постићи неку врсту споразум о данима који би требало да се славе и у Републици Српској и у ФБиХ.

"Они који хоће да славе и треба да славе, а они који неће - нека сами одлучују шта хоће, а шта неће", каже Иванић.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, у ваздухопловној бази Рајт-Патерсон код Дејтона 21. новембра 1995. године потписали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Похвала за Господина Иванића

20.11.2014 08:02

Све похвале за Господина Иванића, образован, културан, одмјерен и искусан политичар који је свакако заслужио позицију српског члана предсједништва испред Савеза за промјене. Радите и на јачању Савеза за промјена да постане још снажнији, чвршћи и сложнији (иако и сада јесте), да то буде један компактан Савез јединствен који ће у будућности бити најјача политичка опција у Републици Српској. СДС и ПДП имају јако добру сарадњу и по општинама и то је за похвалу, само тако наставите, и сретан вам мандат Господине Иванићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златко

20.11.2014 08:09

Добро, зашто се којег врага зезамо сами са собом ? Па цијели је свијет признају ту Републику Босну и Херцеговину између осталог и наша мајка Русија, а ми и даље у својим вијестима називамо ту државу "такозваном!" Зар није доста стављања главе у пијесак ?? Сто је то Република Хрватска у то вријеме а није и Република БиХ ?! Дај пишите како треба па макар се не слагали, престанимо играти игру "цели свет против нас" па и Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест овај Иваниц смијесан као да је Дејтон проблем у БиХ

20.11.2014 08:11

Каквој функционалности да смо ми нормални људи као у Свицарској мозда би и могла БиХ функционисати у дејтону,али посто нисмо невидим неку свијетлу будуцност за нас.Сто се тице празника,сто га славе и једни и други,са пастетом и килом хљеба.21.11.95је када су нас влике силе обукле лудјацку косуљу да би се повратли у нормалност,а ми све ненормалнији нпр.МИЛОРАД ДОДИК!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоћу-нећу

20.11.2014 08:11

"Они који хоће да славе и треба да славе, а они који неће - нека сами одлучују шта хоће, а шта неће". Каква мудра изјава! Сократ би се постидио да ово чује! Толико мудрости у овом човјеку! Какве снажне поруке! Каква памет! Каква интелигенција! Какво умијеће политичког изражавања! Сад нам је свима јасно, како и шта треба.... ахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

и онда

20.11.2014 08:24

је кренула пљачка , која и данас траје . патриоте долазиле , одлазиле и односиле , а народ гласа , гласа . сад можемо пјевати оно , овце моје будите у тору сад ће баја доћи на мотору .

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметни цовек

20.11.2014 08:25

Треба се укинути дејтонски споразум и направит кантоне. Тако це свако профитирати и сви могу би где у босни зивети како треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хоћу-нећу

20.11.2014 09:28

Па шта је требао да изјави, да није требао нешто можда у Бајином стилу млаћења празне сламе док су фрижидери све празнији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

20.11.2014 09:54

Или га укинули или не требају неке промјене хитноо..овако висе не мозе брате драги..кода је коме до празника када се нема ста јести..и када нико не ради..која је разлика оном ко је годинама на биро за запосљавање да ли је празник или не..поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

не видим проссперитет

20.11.2014 10:20

паметни људи се удрузују, аони други одвајају, сепарису, изолују. док је год тако неце бити добро. кад се људи удрузе, заједницке снаге, знање, воља...не казе се дзабе кад се братска срца слозе и олово пливат мозе. ста је Њемацка некад радила а сад би сви да се друзе са њом, да раде у њој. рат је био, погинули се некада не могу вратити и не мозе се заборавити. те који су окаљали руке треба казнити и излоловати, али на залост они сију мрзњу и одгајаају дјецу да и она буду таква. требаце сто година да се све смири, а једнога дана це опет бити по старом. какви кантони, какви ентитети, све је то рај за политицаре не за народ. колики су троскови администрације, власти и осталих тијела која произилазе из њих. Нико неце улагати у распарцану заосталу земљу, прва ја не бих. али вазније је бити црквенас или дзамијас сад него нормалан. нека вам испиру мозгове и даље. вјера и вјероисповијест никад није била забрањена, само је била одвојена од дрзаве и партије. брате моли се 24 сата како хоцес али не намеците никоме то. ходзе, фратри и попови највеци лопови. умотавање зена, никога не зелим вриједјати али мој мозак то не мозе схватити. да је бог хтио тако, створио бих нас таквима. љубав, слобода, толеранција, мир, добро здравље, медјусобно постовање,кад то све постоји, бице и добре економије и задовољства и висе здравља. треба уцити како застити околину у којој се зиви, увести едукацију. имамо природу и богатства боља од Свицарске, али немамо памети, унистисмо све, БИХ је као канта за смеце, цим у њу удјете препознате је по смецу. све подивљало и природа и људи. здравство узасно, раскаласеност, корупција на сваком кораку. не, докле је год тако, не мозе се даље, тонуце јос горе. поцети из темеља, много је заосталих људи који мисле да јос зиве у десетом вијеку. мора се ици с временом у Корак а не обрнуто. овај коментар це бити обрисдан као и други моји. на залост ста ко зели да цује или процита или медијски представи, то и пуста. такви смо ми :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЗМИ АГО КОЛИКО ТИ ДРАГО

20.11.2014 12:45

НЕ ТРЕБА ГА МЕЊАТИ НЕГО САМО ПРИМЕЊИВАТИ. ДЕЈТОНСКИ НИЈЕ ШВЕДСКИ СТО ПА УЗИМАТИ САМО ШТА УЗИМАЧУ ОДГОВАРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

20.11.2014 13:08

Е мој Иванићу, правда у БиХ-а је спора али достижна. Вучеш бројне етикете од приватизација до крађе шуме и дужан си Бошњацима много што већ данас не робијаш, а још су те изабрали за предсједништво. Па шта од тебе и СДС очекивати сем издају. Али доћи ће дан када ћете пуни затворе и ви и криминалци из СДС-а за тоталну пљачку РС. Неће вас МЗ моћи штитити стално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез за промјене

20.11.2014 13:23

Предсједниче, свако добро и пуно успјеха у раду!!! ПДП Кантон Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

20.11.2014 13:40

Све и да хоћеш не мозес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

20.11.2014 14:24

Хвала ти бозе да поцну нормалне изјаве без икаквих тензија!

ОДГОВОРИТЕ