Скопље: Протест студената

Због одлуке македонског Министарства просвете да уведе посебно тестирање којим се проверава знање после половине и на крају студија, више од хиљаду студената протестовало у Скопљу.

 

Регион 17.11.2014 | 21:44
Скопље: Протест студената

Уз повике "А као аутономија" и "Б као борба" студенти, окупљени испред зграде Минстарства просвете, позвали су "надлежног министра да дође да их научи азбуку", јавља македонска Нова телевизија.

Преко хиљаду студената испред зграде ресорног министарства, тражило је од власти да одустане идеје посебног тестирања.

Како је саопштено из Министарства просвете и науке, тестирање ће се спроводити у форми два испита.

Први, после завршене друге године студија, који ће обухватити целокупно дотадашње градиво, и поново на крају четврте године, са градивом последње две године.

Студент који не положи тест, мораће да прекине школовање.

Представници организатора протеста, "Студентски пленум" поручили су да је одбрана права студената не само потреба већ и обавеза сваког од њих, напомињући да као министар не испуни њихов захтев, треба да поднесе оставку.

"Студенти нису пасивна маса чији је једини циљ да достигне парче хартије названо диплома, већ су то свесни и активни чиниоци друштва који не дозвољавају да у њему буду обесправљени", истакнуто је на скупу, пренела је агенција МИА.

Окупљени су били истакли транспаренте са паролама: "Ми смо студенти, а не пацијенати", Ја сам више од броја", "Образовање је право, а не привилегија."

Неколико универзитетских професора подржало је захтеве студената.

Коментари / 0

Оставите коментар