Skoplje: Protest studenata

Zbog odluke makedonskog Ministarstva prosvete da uvede posebno testiranje kojim se proverava znanje posle polovine i na kraju studija, više od hiljadu studenata protestovalo u Skoplju.

 

Region 17.11.2014 | 21:44
Skoplje: Protest studenata

Uz povike "A kao autonomija" i "B kao borba" studenti, okupljeni ispred zgrade Minstarstva prosvete, pozvali su "nadležnog ministra da dođe da ih nauči azbuku", javlja makedonska Nova televizija.

Preko hiljadu studenata ispred zgrade resornog ministarstva, tražilo je od vlasti da odustane ideje posebnog testiranja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete i nauke, testiranje će se sprovoditi u formi dva ispita.

Prvi, posle završene druge godine studija, koji će obuhvatiti celokupno dotadašnje gradivo, i ponovo na kraju četvrte godine, sa gradivom poslednje dve godine.

Student koji ne položi test, moraće da prekine školovanje.

Predstavnici organizatora protesta, "Studentski plenum" poručili su da je odbrana prava studenata ne samo potreba već i obaveza svakog od njih, napominjući da kao ministar ne ispuni njihov zahtev, treba da podnese ostavku.

"Studenti nisu pasivna masa čiji je jedini cilj da dostigne parče hartije nazvano diploma, već su to svesni i aktivni činioci društva koji ne dozvoljavaju da u njemu budu obespravljeni", istaknuto je na skupu, prenela je agencija MIA.

Okupljeni su bili istakli transparente sa parolama: "Mi smo studenti, a ne pacijenati", Ja sam više od broja", "Obrazovanje je pravo, a ne privilegija."

Nekoliko univerzitetskih profesora podržalo je zahteve studenata.

Komentari / 0

Ostavite komentar