Фотографијом открива канцер у раној фази

Александар Томић, професор физике на Машинском факултету, изумео је софтвер којим се утврђује постојање тумора чак и величине врха чиоде.

Србија 17.11.2014 | 07:15
Фотографијом открива канцер у раној фази

Да Србија има научнике способне да створе што нико други не може најбоље показује пример професора физике с Машинског факултета у Београду Александра Томића.

Он је изумео софтвер помоћу којег се преко дигиталне фотографије пацијента може открити зачетак тумора величине врха чиоде. Ипак, овај изум, који представља револуцију у превенцији карцинома, није власништво Србије већ америчке компаније „Мај скин“, која је финансирала Томићева истраживања.

- Све је почело када је истраживачки тим састављен од професора Ђуре Коруге, др Јадрана Бандића, инжењера Жељка Раткаља и мене на Машинском факултету у Београду од 2009. до 2011. године развио нови апсолутно безопасни метод за рану дијагностику канцера коже. После 2011. године наставио сам истраживање без подршке система, довео метод до перфекције и проширио његову примену на све врсте канцера. Тај резултат приказан је на Седмом конгресу интегративне медицине у Београду 10. октобра и изазвао је огромну пажњу стручњака из целог света - истиче Томић.

Научник објашњава да његов метод представља комбинацију Раманових спектара примењених на дигиталне снимке.
- Тим састављен од лекара специјалисте и инжењера, односно мене проверава све могућности за добијање података о стању узорка фотографисаног дигиталним фото-апаратом.

Пацијент може сам да фотографише сумњиво место дигиталном камером одређеног спектра и да фотографију пошаље тиму стручњака на анализу. На основу спектра с фотографије који се претвори у дијаграм тим са сигурношћу од 99 одсто може да утврди да ли се ради о тумору, у каквом је стању, да ли се развија или мирује, као и да ли је хитно потребна операција - истиче Томић.

Професор каже да се на основу фотографије чела може открити тумор мозга.
- Снима се чело и добије се информација о тумору иза кости лобање - тврди Томић и додаје да ће благодети ове методе пацијенти моћи да користе отприлике за годину дана.

Захваљујући изуму професора Александра Томића, тумор се може потврдити без рендгенског прегледа.
- Може се утврдити тумор величине врха чиоде без рендгена. Није потребно да се узимају узорци за биопсију, што је изузетно значајно јер у многим фазама карцинома биопсија драстично погоршава стање - истиче Томић.

- Пројекат 2004. био је понуђен Министарству науке Србије , али није прошао.
- Основна истраживања финансирала је фирма „Мај скин д.о.о.“ Београд, са седиштем у САД, која је власник проналаска и заштитила га је с више патената.
- Метод је тестиран на око 6.000 узорака, почевши од анализе воде до карцинома дебелог црева.

Курир

Коментари / 0

Оставите коментар