Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi

Aleksandar Tomić, profesor fizike na Mašinskom fakultetu, izumeo je softver kojim se utvrđuje postojanje tumora čak i veličine vrha čiode.

Srbija 17.11.2014 | 07:15
Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi

Da Srbija ima naučnike sposobne da stvore što niko drugi ne može najbolje pokazuje primer profesora fizike s Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Tomića.

On je izumeo softver pomoću kojeg se preko digitalne fotografije pacijenta može otkriti začetak tumora veličine vrha čiode. Ipak, ovaj izum, koji predstavlja revoluciju u prevenciji karcinoma, nije vlasništvo Srbije već američke kompanije „Maj skin“, koja je finansirala Tomićeva istraživanja.

- Sve je počelo kada je istraživački tim sastavljen od profesora Đure Koruge, dr Jadrana Bandića, inženjera Željka Ratkalja i mene na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 2009. do 2011. godine razvio novi apsolutno bezopasni metod za ranu dijagnostiku kancera kože. Posle 2011. godine nastavio sam istraživanje bez podrške sistema, doveo metod do perfekcije i proširio njegovu primenu na sve vrste kancera. Taj rezultat prikazan je na Sedmom kongresu integrativne medicine u Beogradu 10. oktobra i izazvao je ogromnu pažnju stručnjaka iz celog sveta - ističe Tomić.

Naučnik objašnjava da njegov metod predstavlja kombinaciju Ramanovih spektara primenjenih na digitalne snimke.
- Tim sastavljen od lekara specijaliste i inženjera, odnosno mene proverava sve mogućnosti za dobijanje podataka o stanju uzorka fotografisanog digitalnim foto-aparatom.

Pacijent može sam da fotografiše sumnjivo mesto digitalnom kamerom određenog spektra i da fotografiju pošalje timu stručnjaka na analizu. Na osnovu spektra s fotografije koji se pretvori u dijagram tim sa sigurnošću od 99 odsto može da utvrdi da li se radi o tumoru, u kakvom je stanju, da li se razvija ili miruje, kao i da li je hitno potrebna operacija - ističe Tomić.

Profesor kaže da se na osnovu fotografije čela može otkriti tumor mozga.
- Snima se čelo i dobije se informacija o tumoru iza kosti lobanje - tvrdi Tomić i dodaje da će blagodeti ove metode pacijenti moći da koriste otprilike za godinu dana.

Zahvaljujući izumu profesora Aleksandra Tomića, tumor se može potvrditi bez rendgenskog pregleda.
- Može se utvrditi tumor veličine vrha čiode bez rendgena. Nije potrebno da se uzimaju uzorci za biopsiju, što je izuzetno značajno jer u mnogim fazama karcinoma biopsija drastično pogoršava stanje - ističe Tomić.

- Projekat 2004. bio je ponuđen Ministarstvu nauke Srbije , ali nije prošao.
- Osnovna istraživanja finansirala je firma „Maj skin d.o.o.“ Beograd, sa sedištem u SAD, koja je vlasnik pronalaska i zaštitila ga je s više patenata.
- Metod je testiran na oko 6.000 uzoraka, počevši od analize vode do karcinoma debelog creva.

Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar