Дјевојчицу продали за четири дуката?

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту СИПА преузели су случај трговине људима од МУП-а БПК Горажде, а жртва трговине, 14-годишња дјевојчица из Сарајева, смјештена је у сигурну кућу.

Босна и Херцеговина 12.11.2014 | 21:37
Дјевојчицу продали за четири дуката?

Дјевојчицу је од особа из Сарајева, које су се представиле као њени отац и брат, купио церибаша ромске заједнице, смјештене у колективном центру Подхрањен код Горажда, Назиф Сеферовић.

У породици Сеферовић кажу да нису знали да је дјевојчица отета, те да је полиција дошла у тренутку док су припремали свадбу за свога сина.

"У традицији Рома је да купују невјесте, а дјевојчицу смо жељели за свога сина. Нисмо знали да је отета, а њеном брату смо дали четири шорвана, од којих сваки вриједи по 1.000 марака. За невјесте се плаћа и по 10.000 и 12.000 марака. Код нас је била само два дана и онда су је одвели. Сада тражимо да нам врате наше дукате или да дају 4.000 марака", казала нам је Назифова супруга Есма Сеферовић, пишеДневни Аваз.

И у полицији су сматрали да се ради о ромској традицији све док контролом нису установили да дјевојчица није ромске, већ албанске националности. У изјави истражитељима дјевојчица је навела да је отета 30. октобра на Скендерији у Сарајеву, гдје је угурана у аутомобил.

Запријећено јој је да мора користити друго име које су јој дали отмичари, а прави идентитет крити.
Жртва трговине живи с баком, која је правно неука и није знала коме да се обрати, посебно након што су је отмичари приморали да јој се јави и каже да је код другарице.

У случај је укључен Центар за социјални рад БПК, а према инструкцијама за поступање с жртвама трговине људима, консултирано је Тужилаштво БиХ.

"Истражитељ Сектора криминалистичке полиције МУП-а БПК Горажде о случају је обавијестио државног тужиоца, који је дјело квалифицирао као кривично дјело трговина људима. Даљи рад на случају преузели су службеници СИПА",  саопштено је из Управе полиције МУП-а БПК Горажде.

Дерво Сејдић, потпредсједник Ромског информативног центра "Кали Сара" и велики ромски активист, казао је како је, у најмању руку, затечен информацијом да неко у 21. вијеку купује особу.

"Поготово је недопустива трговина дјецом. У пракси, нажалост, дешавају се и такви случајеви и томе се треба и мора стати у крај", закључио је Сејдић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

13.11.2014 05:13

Отмица, трговина људима, силовање, педофилија, те саучесништво у свему томе!

ОДГОВОРИТЕ