Пољопривредници траже Агробанку

Мала и средња пољопривредна газдинства полако гасе своју производњу. Због посљедица поплава и недовољне заштићености домаћег производа тешко је очекивати да производи “малог” фармера буду конкурентни на тржишту Републике Српске.

Република Српска 12.11.2014 | 19:32
Пољопривредници траже Агробанку

Једини спас фармери виде у оснивању Агробанке, која би пласирала кредите по много повољнијим условима него што то сада чине комерцијалне банке. Иницијативу за формирање Агробанке новој власти поднијеће Асоцијација пољопривредних удружења Семберије.

Све су већи проблем малих и средњих пољопривредних газдинстава око инвестирања у нови производни циклус. Чак је и кредит код комерцијалних банака  постао предалек и ризичан. Зато се тражи оснивање Агробанке која би по много повољнијим условима пласирала кредитна средства.

Малих и средњих пољопривредних газдинастава је највише у Републици Српској и запошљавају највећи број људи у том сектору. Зато је ова иницијатива, итекако добро дошла, сматрају у Савезу удружења пољопривредних произвођача.

То је врло лако могла бити бивша Балкан Инвестмент банка, односно садашња Банка Српске, да је било више слуха надлежних. Овако кредите ИРБ у пољопривреди могу добити само, како кажу фармери, “велики” играчи блиски власти. Слично јеиИ са Партнер фондом.

Сточари, који више година узалуд чекају на аустријске сименталске јунице, кажу задужили су се до грла код комерцијалних банака, јер више нису могли чекати. А могла је то бити и Агробанка, која, како тврде може опстати.

Међутим, у ресорном министарству не мисле тако. У саопштењу се наводи да би кредити у пољопривреди били повољнији морају се обезбједити јефтинији извори капитала за пласман, што је с обзиром на економску и политичку ситуацију у БиХ немогуће, па се користе задужења код Свјетске банке, ИФАД И ЕБРД.

Иницијатива за формирање Агробанке била актуелна и прије неколико година у сарадњи са Агробанком Србије, а због тамошњег криминала, стало се само на корак од оснивања Агробанке Српске. Иста власт је, чини се закључила да формирање Агробанке и није добар потез, те је акценат ставила на недовољне субвенције, за многе недостижан  кредит ИРБ и предалеке међународне пројекте.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар