Poljoprivrednici traže Agrobanku

Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva polako gase svoju proizvodnju. Zbog posljedica poplava i nedovoljne zaštićenosti domaćeg proizvoda teško je očekivati da proizvodi “malog” farmera budu konkurentni na tržištu Republike Srpske.

Republika Srpska 12.11.2014 | 19:32
Poljoprivrednici traže Agrobanku

Jedini spas farmeri vide u osnivanju Agrobanke, koja bi plasirala kredite po mnogo povoljnijim uslovima nego što to sada čine komercijalne banke. Inicijativu za formiranje Agrobanke novoj vlasti podnijeće Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije.

Sve su veći problem malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava oko investiranja u novi proizvodni ciklus. Čak je i kredit kod komercijalnih banaka  postao predalek i rizičan. Zato se traži osnivanje Agrobanke koja bi po mnogo povoljnijim uslovima plasirala kreditna sredstva.

Malih i srednjih poljoprivrednih gazdinastava je najviše u Republici Srpskoj i zapošljavaju najveći broj ljudi u tom sektoru. Zato je ova inicijativa, itekako dobro došla, smatraju u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača.

To je vrlo lako mogla biti bivša Balkan Investment banka, odnosno sadašnja Banka Srpske, da je bilo više sluha nadležnih. Ovako kredite IRB u poljoprivredi mogu dobiti samo, kako kažu farmeri, “veliki” igrači bliski vlasti. Slično jeiI sa Partner fondom.

Stočari, koji više godina uzalud čekaju na austrijske simentalske junice, kažu zadužili su se do grla kod komercijalnih banaka, jer više nisu mogli čekati. A mogla je to biti i Agrobanka, koja, kako tvrde može opstati.

Međutim, u resornom ministarstvu ne misle tako. U saopštenju se navodi da bi krediti u poljoprivredi bili povoljniji moraju se obezbjediti jeftiniji izvori kapitala za plasman, što je s obzirom na ekonomsku i političku situaciju u BiH nemoguće, pa se koriste zaduženja kod Svjetske banke, IFAD I EBRD.

Inicijativa za formiranje Agrobanke bila aktuelna i prije nekoliko godina u saradnji sa Agrobankom Srbije, a zbog tamošnjeg kriminala, stalo se samo na korak od osnivanja Agrobanke Srpske. Ista vlast je, čini se zaključila da formiranje Agrobanke i nije dobar potez, te je akcenat stavila na nedovoljne subvencije, za mnoge nedostižan  kredit IRB i predaleke međunarodne projekte.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar