Међу најутицајнијим Пољацима и келнер

Међу најутицајније Пољаке одмах уз премијерку и шефа државе увукао се ове године на треће мјесто сасвим неочекивано један келнер, и то зато што је у елитном варшавском ресторану "Сова и пријатељи" тајно снимао повјерљиве разговоре пољских званичника.

Свијет 12.11.2014 | 20:06
Међу најутицајнијим Пољацима и келнер

Лукаш Н. је као келнер у том ресторану служио пробране госте, а истовремено постављао уређаје за снимање њихових приватних или полуприватних разговора и одиграо тако кључну улогу у афери с прислушкивањем политичара протеклог љета.

Пољски недјељник "Впрост" купио је и објавио у јуну ове године стенограме често вулгарних разговора министара унутрашњих и спољних послова и гувернера Пољске народне банке из којих је изгледало да гувернер Белка покушава да манипулише посланицима око неких закона, а тадашњи шеф дипломатије Радослав Шикорски простачки се изражавао о америчким савезницима.

Због те афере без функције је на крају остао министар унутрашњих послова Бартломјеј Шенкијевич, а дјелимично и због тих приватних разговора у којима није пазио на језик није се нашло мјесто за шефа дипломатије Шикорског у новој влади премијерке Еве Копач ове јесени, већ је по казни склоњен на функцију предсједника Сејма пољског парламента.

На првом мјесту листе утицајних Пољака нашла се премијерка Ева Копач зато што, по оцјени редакције "Впроста", израста у премијерку која успијева полако да мири посвађану пољску десницу игноришући увреде да је обична провинцијска докторка, а такође досљедно гради имиџ владе која брине о обичним грађанима.

На другом мјесту је предсједник Пољске Броњислав Коморовски, љубимац пољских бирача и политичка личности којој Пољаци највише вјерују.Након келнера на трећем мјесту, на четвртом је лидер опозиционих конзервативаца, бивши пољски премијер и брат близанац покојног предсједника Пољске Леха Качињског, Јарослав.

Тек иза њега, на петом мјесту нашао се донедавни дугогодишњи премијер Пољске, други који је успио да доведе владу без ванредних избора до краја мандата и први у историји Пољске коме је пошло за руком да му бирачи дају повјерење да води земљу и наредне 4 године, Доналд Туск.

Коментари / 0

Оставите коментар